Consiliul Consultativ de Expertiză va utiliza toatepârghiile pentru efectuarea unei expertize calitative

2014-08-21
 

„Cine va decide soarta proiectelor ştiinţifice anunţate de Academia de Ştiinţe a Moldovei pentru anii 2015-2018?”, acesta a fost genericul Conferinţei de presă care a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la 19 august curent.

Conferinţa a fost susţinută de dna Elena Zamşa, vicedirector al Centrului pentru Finanțarea Cercetării Fundamentale și Aplicative (CFCFA) şi dna dr. Viorica Boaghi, director al Consiliului Consultativ de Expertiză (CCE).

În cadrul evenimentului, protagoniştii au prezentat informaţii asupra procedurii de depunere a propunerilor de proiecte, numărul de proiecte recepţionate, criteriile de eligibilitate, numărul de proiecte eligibile şi respectiv, neeligibile, organizarea şi desfăşurarea procesului de expertiză. 

Astfel, vicedirectorul Centrului pentru Finanţarea Cercetării Fundamentale şi Aplicative, Elena Zamşa a reamintit că în perioada 9 iunie-28 iulie 2014, CFCFA a organizat concursul propunerilor de proiecte de cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative, finanţate de la bugetul de stat pentru anii 2015-2018, conform Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului programelor de stat şi al proiectelor în sfera ştiinţei şi inovării. În perioada respectivă au fost recepţionate 288 de propuneri de proiect, dintre care 95 - de la membrii instituționali, 187 - de la membri de profil, inclusiv, 124 propuneri de proiect de la universităţi şi 4 - de la membri afiliați. Totodată, a fost subliniat faptul că din numărul total de propuneri de proiect înaintate, 2 propuneri de proiect au fost identificate ca fiind neeligibile, adică, nu au întrunit condiţiile concursului. Vicedirectorul a precizat că suma solicitată pentru finanţarea proiectelor constituie 328,5 mln lei, iar suma disponibilă, conform planificării bugetare pentru anul 2015 este de 266 mln lei, fapt ce denotă că, competiţia va fi una acerbă.

Propunerile de proiect au for înaintate pe 5 Direcţii Strategice de cercetare:
DS 1. „Materiale, tehnologii și produse inovative”
DS 2. „Eficienţă & energetică şi valorificarea resurselor regenerabile de energie”
DS 3. „Sănătate şi Biomedicină”
DS 4. „Biotehnologie”
DS 5. „Patrimoniul naţional şi dezvoltarea societăţii”
Au fost prezentate 275 proiecte cu tematică nouă și proiecte în continuare 11.

În anul 2014 Centrul pentru Finanţarea Cercetării Fundamentale şi Aplicative monitorizează 261 de proiecte, inclusiv 103 din cadrul Universităţilor.

Proiectele eligibile au fost transmise Consiliului Consultativ de Expertiză pentru evaluarea în cadrul următoarelor etape. În acest context, dr. Viorica Boaghi, director al Consiliului Consultativ de Expertiză, a specificat că CCE şi-a concentrat eforturile asupra organizării procesului de expertiză a proiectelor instituţionale pentru cercetare şi ştiinţifice fundamentale şi aplicative pentru anii 2015-2018. Şeful CCE a declarat că în procesul de desfăşurare a expertizei sunt antrenaţi cel puţin doi experţi independenţi, din rândurile comunităţii ştiinţifice, administraţiei publice şi societăţii civile atât din Republica Moldova, cât şi de peste hotare. De asemenea, susţine dr. Boaghi, propunerile de proiecte vor fi supuse expertizei economice pentru evaluarea oportunității și raționalității sumelor indicate în propunerile de proiect.

Expertul a mai precizat că CCE va utiliza toate pârghiile pentru efectuarea unei expertize calitative, astfel încât să nu se admită folosirea banilor publici pentru realizarea proiectelor fără impact social-economic pentru Republica Moldova. Noutatea pentru acest gen de exerciţiu este faptul că soarta propunerilor de proiecte va depinde mai mult ca oricând de participarea activă a membrilor societăţii.

Actualmente, propunerile de proiecte sunt supuse procesului de expertiză de către Consiliului Consultativ de Expertiză. Va invităm să urmăriţi evoluţia propunerilor de proiect la fiecare etapă pe paginile web www.asm.md şi www.cfcfa.asm.md

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM