Doctor habilitat în matematică, prof. univ. Ilie LUPU - Doctor Honoris Causa al AŞM

2014-08-22
 

Doctor habilitat în matematică, profesor universitar, Ilie LUPU, savant cunoscut în domeniul ştiinţelor educaţiei, personalitate marcantă a vieţii ştiinţifice din Republica Moldova a fost investit cu înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa al AŞM, in cadrul unei şedinţe festive, care a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la 21 august 2014.

Onorificul titlu i-a fost acordat profesorului universitar pentru contribuţie esenţială la dezvoltarea ştiinţelor educaţiei. Însemnele de Doctor Honoris Causa i-au fost înmânate chiar în zilele în care Chişinăul, mai exact, Institutul de Matematică şi Informatică al AŞM, găzduieşte cea de-a III-a Conferinţă Internaţională a Matematicienilor, dedicată jubileului de 50 de ani de la fondarea institutului, la care participă savanţi din circa 20 de ţări.

La ceremonia înmânării însemnelor de Doctor Honoris Causa a participat conducerea Academiei de Ştiinţe, matematicieni de vază, colegi, discipoli, prieteni de-ai profesorului.

În cuvântul său inaugural, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, a expus meritele profesorului universitar Ilie Lupu, remarcând calităţile ştiinţifico-didactice remarcabile, dublate de o ţinută ştiinţifică elevată, drept pentru care este înalt apreciat atât de comunitatea ştiinţifică din ţară, cât şi de peste hotare. Preşedintele Duca a menţionat că acordarea onorificului titlu de Doctor Honoris Causa  prof.  Ilie Lupu constituie un gest de recunoaştere şi apreciere a contribuţiei personale de-a lungul anilor la dezvoltarea ştiinţelor educaţiei.

Tradiţionalul Laudatio a fost prezentat de acad. Mitrofan Ciobanu, preşedintele Societăţii de Matematică din Republica Moldova care a trecut în revistă cele mai semnificative repere din viaţa şi activitatea profesorului universitar Ilie Lupu. Academicianul a subliniat că dl Ilie Lupu a demonstrat, pe parcursul îndelungatei căi de 47 de ani în domeniul ştiinţelor educaţiei, calităţile sale de savant, pentru care este apreciat şi recunoscut deopotrivă de oameni de ştiinţă din ţară şi de peste hotare, Domnia Sa fiind într-o activitate didactico-ştiinţifică prodigioasă până în prezent.

Acad. Mitrofan Ciobanu l-a elogiat pe protagonistul evenimentului în formule mai mult matematice, evocând meritele şi contribuţia valoroasă a prof. Ilie Lupu, începând de la stabilirea condiţiilor pedagogice şi etapele de formare şi dezvoltare a deprinderilor de lucru ale studenţilor, cercetării problemei profesionalizării formării iniţiale a profesorilor de informatică, formării competenţei, dezvăluirii aspectului motivaţiei, până la prodigioasa-i activitate în calitate de preşedinte al Consiliului Ştiinţific Specializat, conducător de doctorat, autor de manuale şcolare şi universitare.

La rândul său, proaspătul Doctor Honoris Causa al AŞM Ilie Lupu a rostit un Oratio Gratitudinis, în care a făcut sinteza parcursului său biografic, aducând în actualitate pagini din viaţa sa, în care a prezentat itinerarul de la absolvirea şcolii, Facultăţii de matematică a Universităţii „A. Russo” din Bălţi, inspector şcolar, profesor, şef catedră, decan la USM, expert la Consiliul Naţional de Acreditare şi Atestare, preşedinte al Consiliului ştiinţific specializat, în cadrul căruia au fost susţinute şi confirmate de CNAA peste 30 de teze. Plin de recunoştinţă s-a arătat faţă de distinsele nume ale celor care i-am marcat pozitiv destinul, celor care l-au format ca pedagog, ca matematician, ca personalitate, remarcându-i cu un sentiment de mândrie şi pe cei mai merituoşi discipoli, unii dintre ei fiind prezenţi la festivitate.

Felicitări cu ocazia acordării prestigiosului titlu de Doctor Honoris Causa i-au adresat acad. Gheorghe Rusnac, vicepreşedinte al AŞM, acad. Alexandru Roşca, m.c. Constantin Gaindric, dr.hab. Lilia Pogolşa, directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (instituţia care a şi propus candidatura dl Ilie Lupu pentru acordarea titlului), dr. Corina Negară, discipol ş.a.

Marcat de acest moment, Doctor Honoris Causa Ilie Lupu, a exprimat recunoştinţă conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care, prin acest gest de înaltă preţuire, l-a primit în rândurile sale, devenind de acum încolo membru al familiei academice, asigurând, totodată, că va purta cu demnitate şi responsabilitate titlul acordat.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM