(Publika) Uniunea Europeană a acordat savanţilor moldoveni 445 000 de euro pentru a inventa produse de calitate

2014-08-25

Uniunea Europeană i-a oferit Moldovei aproximativ 445 de mii de euro, bani nerambursabili, pentru promovarea cercetărilor științifice.

Un acord în acest sens a fost semnat astăzi de către șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, şi președintele Academiei de Științe din Moldova, Gheorghe Duca. Acțiunea face parte din programul european în domeniul cercetării și inovării, "Orizont 2020".

Programul va contribui la stimularea competitivității pe plan european, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene, Pirkka Tapiola: "Orizont 2020 reprezintă un program de consolidare a relațiilor moldo-europene, noi oportunități dar și creștere în plan economic. Ideile și produsele de o calitate înaltă care vor fi atractive astfel încât populația să le cumpere sunt esențiale în cadrul acestui program".

Pentru a fi inclus în programul Uniunii Europene, Guvernul a cotizat cu aproximativ 890 de mii de euro din bugetul de stat. O parte din această sumă a fost rambursată.

"Acest grant sau această rambursare de 50 la sută este un merit și al comunității științifice din Republica Moldova. Cota de plată a Republicii Moldova pentru participare la program va fi plătită în fiecare an, 25 la sută", a explicat preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

În cadrul programului european, savanţii moldoveni vor putea obţine finanţare pentru proiectele de cercetare.

"Un proiect internațional înseamnă o colaborare destul de strânsă cu alți colegi de peste hotare. Acesta este un schimb de experiență destul de mare. Trebuie de propus proiectul și de văzut, concurența este destul de dură, dar sperăm", a spus Eduard Manoico, doctor în științe.

"Proiectele internaționale ne aduc și echipament care deseori este necesar să fie aici. Trebuie echipament performant și echipe care sunt capabile să facă astfel de testări", a spus cercetătorul Veaceslav Popa.

Bugetul programului "Orizont 2020" este de aproximativ 80 de miliarde de euro şi este disponibil pentru o perioadă de şapte ani. 

Sursa: publika.md