Ambasadorul Pirkka Tapiola şi academicianul Gheorghe Duca au deschis noi oportunităţi pentru cercetare

2014-08-26
 

Un Contract privind Suportul financiar pentru participarea Republicii Moldova la Programul Cadru al Uniunii Europene - Orizont 2020 a fost semnat la 25 august 2014, în incinta Universităţii Tehnice a Moldovei. Documentul a fost semnat de către Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca.

Contractul prevede oferirea suportului financiar cu 50%, din cotizaţia de aproximativ 890 de mii de euro plătită de către Republica Moldova, la Programul Comunitar, bani ce urmează a fi investiţi pentru buna funcţionare a Reţelei Punctelor Naţionale de Contact, Reţea care acoperă toate domeniile din Program, Academia de Ştiinţe a Moldovei fiind instituţia gazdă a acesteia, dar şi pentru dezvoltarea capacităţilor de infrastructură cu scopul de a ridica nivelul de participare la Program.

Preşedintele AŞM a exprimat sincere mulţumiri Excelenţei Sale, Ambasador Pirkka Tapiola şi echipei Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, pentru susţinerea şi promovarea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la nivel european, pentru faptul că sunt buni prieteni şi parteneri de încredere atât pentru comunitatea ştiinţifică, cât şi pentru întreaga societate a Republicii Moldova. „Semnarea, astăzi, a Contractului de suport financiar pentru participarea Republicii Moldova la Programul Orizont 2020, demonstrează, încă o dată, suportul şi generozitatea Uniunii Europene faţă de Republica Moldova, iar Academia de Ştiinţe a Moldovei, în comun cu instituţiile de cercetare din ţară, va continua eforturile sale de integrare europeană şi corespundere criteriilor şi standardelor Uniunii Europene.

Preşedintele Duca a exprimat sincera gratitudine Doamnei Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul European pentru cercetare-inovare care a declarat recent că „Acordul de Asociere la Orizont 2020 este benefic pentru Republica Moldova şi pentru Uniunea Europeană. Cooperarea crescândă în cercetare şi inovare va deschide noi oportunităţi pentru creşterea economică, competitivitate şi locuri de muncă în economiile noastre”.

Totodată, academicianul a mulţumit Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei care au contribuit foarte mult la accelerarea procesului de asociere. În acelaşi context, preşedintele Duca a reiterat că acest grant sau această rambursare de 50% este un merit şi al comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova. Reuşita de succes şi participarea activă la Programul precedent - Programul Cadru 7, reconfirmă acest lucru, iar în urma asocierii, în anul 2012, a precizat preşedintele AŞM, cercetătorii au depus peste 300 de propuneri de proiecte, dintre care au fost finanţate 58 de proiecte, volumul de finanţare fiind de 4.15 milioane euro. În cadrul acestor proiecte au fost antrenaţi peste 1000 de cercetători, practic, 1/3 din potenţialul ştiinţific al ţării, a precizat academicianul. Subliniind importanţa Programului Orizont 2020, academicianul a remarcat că acesta este un program de finanţare unic în Europa, este un program de suport, de consolidare a savanţilor, a cercetătorilor atât din comunitatea europeană, cât şi ţările asociate. Mai mult, acesta este un program de pace care promovează cercetări civile pentru îmbunătăţirea modului de viaţă al oamenilor, pentru dezvoltarea ţărilor care sunt membre ale comunităţii europene şi cele asociate.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a subliniat, la rândul său, că Programul Orizont 2020 reprezintă un program de consolidare a relațiilor moldo-europene, noi oportunităţi, dar şi creştere în plan economic şi va contribui la stimularea competitivităţii pe plan european. „Dacă prin intermediul Acordului de Asociere ne-am asumat nişte angajamente de modernizare pe viitor, atunci ceea ce ne-am propus să realizăm în cadrul Programului Orizont 2020 este o temelie a relaţiilor noastre bazate pe noi oportunităţi şi o creştere inovativă”, a declarat oficialul european,

Diplomatul a apreciat implicarea şi dinamismul echipei din Republica Moldova în procesul realizării obiectivelor asumate în cadrul Programului Orizont 2020 şi PC7, exprimând convingerea că acestea reprezintă o bază solidă pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor dintre UE şi RM. Cât priveşte semnarea Acordului de grant, Excelenţa Sa a menţionat cu certitudine că acesta va fi un instrument de apropiere şi colaborare în domeniul cercetărilor ştiinţifice, fiind găsite soluţii avantajoase pentru ambele părţi.

Orizont 2020 este cel mai mare program de cercetare şi inovare al UE, care dispune de fonduri financiare de aproape 80 miliarde de euro, disponibile pentru o perioadă de şapte ani (2014-2020). Scopul principal al proiectului este de a încuraja descoperirile în domeniul ştiinţei şi de a transforma ideile din laborator în produse pe piaţă.

După semnarea Contractului, înaltul demnitar a vizitat două centre ştiinţifice din cadrul Universităţii Tehnice - Centrul de Tehnologii Spaţiale, condus de acad. Ion Bostan şi Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor, condus de acad. Ion Tighineanu, unde au fost prezentate informaţii referitor la participarea savanţilor în cadrul proiectelor europene. Totodată, tinerii cercetători – dr. Veaceslav Popa şi dr. Eduard Monaico au prezentat unele rezultate înregistrate în domeniul nanotehnologiilor.

În final, oaspeţii au vizitat Telescopul din cadrul Centrului de Tehnologii Spaţiale, sistemul de poziţionare a antenei de la staţia terestră, sistemul de stabilizare şi control al altitudinii pentru satelitul proiectat în Republica Moldova.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM