Cele mai active 10 instituţii la concursul propunerilor de proiecte instituţionale

2014-08-28

Analizînd numărul de propuneri din partea instituţiilor acreditate din sfera ştiinţei şi inovării, este remarcant să constatăm că cele mai multe propuneri de proiecte instituţionale de cercetare au parvenit de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu” (USMF) şi Universitatea de Stat din Moldova (USM). Ambele universităţi au depus un număr egal, 22 de propuneri. Totuşi, se merită a sublinia că USMF a depus 14 propuneri de cercetări aplicative şi 8 propuneri de cercetări fundamentale, iar USM vice-versa, 8 propuneri de cercetări aplicative şi 14 propuneri de cercetări fundamentale. Menţionăm că, pentru proiectele de cercetări aplicative este atribuit un volum mai mare de surse financiare din bugetul de stat spre deosebire de cele de cercetări fundamentale.

Printre următoarele instituţii active la concursul pentru finanţarea proiectelor instituţionale de cercetare se numără şi Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei cît şi Universitatea Agrară care au depus, un număr egal, 16 propuneri. Universitatea Alecu Russo (Bălţi) a depus 14 propuneri de proiecte instituţionale, Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei – 10 propuneri, apoi Universitatea “Ion Creangă” şi Institutul Oncologic – 9 propuneri, şi Centrul Naţional de Sănătate Publică – 8 propuneri.

Desigur este plauzibil interesul celor 53 de instituţii participante, totuşi exemplul acestor 10 instituţii a afirmat dorinţa de cercetare, dezvoltare şi inovare pe teritoriul Republicii Moldova.

Cineva ar putea întreba, dacă numărul de propuneri de proiecte depus de o instituţie care o arie îngustă de cercetare poate fi comparat cu cel depus de o instituţie cu mai multe domenii de activitate? Bunăoară, Universitatea de Stat din Moldova şi Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Răspunsul este cert afirmativ.

Concursul organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei pentru susţinerea celor mai valoroase proiecte instituţionale de cercetări este egal pentru toţi. Orice instituţie, în funcţie de capacităţile inovaţionale în cercetare, este liberă a se manifesta, indiferent de direcţia strategică de dezvoltare sau domeniul de activitate. Mai mult ca atît, statul promovează proiectele interdisciplinare, astfel instituţiile îşi pot dezvolta activităţile de bază în cercetare şi inovare cu interfeţe în diverse domenii.

În favoarea răspunsului invocat sunt şi datele curente cu privire la numărul recepţionat de propuneri de proiecte instituţionale în cercetare pe direcţii strategice. Acestea indică, de exemplu, că Universitatea de Stat din Moldova sau Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu” au depus propuneri de proiecte în mai multe direcţii strategice.

Ţinem să aducem la cunoştinţă că, cele mai multe propuneri din partea tuturor instituţiilor au fost aplicate pentru direcţia 5 „Patrimoniul cultural şi dezvoltarea societăţii” (84 propuneri), urmată de direcţia 1, „Materiale, tehnologii şi produse inovative” (79 propuneri), apoi de direcţia 3 „Biomedicină şi sănătate” (72 propuneri), şi în final cu cele mai puţine propuneri pentru direcţia 4 „Biotehnologie” (47 propuneri) şi direcţia 2 „Eficienţă&energie şi valorificarea resurselor regenerabile de energie” (4 propuneri).

Numărul propunerilor de proiecte în cercetare este important desigur, atragerea comunităţii ştiinţifice la dezvoltarea cercetării şi prosperării tuturor ramurilor în R.M. este o muncă generoasă. Totuşi, calitatea propunerilor propuse de instituţiile participante este un subiect foarte important, care urmează a fi constatat. Să urmărim evaluările experţilor în continuare.

Dr. Viorica BOAGHI
Director, IP Consiliul Consultativ de Expertiză