Ziua uşilor deschise la Academia de Ştiinţe

2014-08-28
 

La 28 august 2014, Academia de Ştiinţe a Moldovei a organizat „Ziua uşilor deschise” pentru reprezentanţii diasporei, dar şi pentru tinerii absolvenţi ai universităţilor care ar dori să-şi facă o carieră în cercetare.

Asistaţi de colaboratorii Direcţiei Relaţii Externe, oaspeţii au avut acces liber în sălile de şedinţe, au vizitat expoziţie de lucrări ştiinţifice, publicaţii ale savanţilor, expoziţia fotografică care ilustrează în imagini activitatea comunităţii ştiinţifice, a cercetătorilor atât în laboratoare, cât şi pe terenurile experimentale ale instituţiilor ştiinţifice etc. Vizitatorii au beneficiat de diverse materiale informative privind activitatea şi succesele instituţiilor de cercetare. Cu acest prilej şi-au deschis larg uşile Muzeul, dar şi Expoziţia realizărilor ştiinţifice din cadrul AŞM.

Concetăţenii noştri, veniţi din România, Germania, Franţa, Anglia, Bulgaria, Ucraina, SUA au avut posibilitatea unică de a comunica direct cu preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, cu şefii instituţiilor de cercetare, savanţi. Preşedintele Duca a salutat prezenţa reprezentanţilor diasporei în incinta Academiei de Ştiinţe, făcând o succintă incursiune în istoricul Academiei, structurii comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, reformelor şi proceselor actuale de politici, aspectelor privind cooperarea cu instituţiile similare din alte ţări, evidenţiind istoriile de succes înregistrate, realizările savanţilor etc. Printre cazurile de succes a fost menţionată şi crearea Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde îşi fac studiile cei mai buni elevi din ţară şi care într-un timp relativ scurt au înregistrat cele mai performante rezultate.

Totodată, academicianul a reliefat mai multe aspecte privind integrarea ştiinţei din Republica Moldova în cadrul programelor internaționale de cercetare ştiinţifică, participarea activă în Programul Cadru 7 şi asocierea la Programului comunitar Orizont 2020, care a demarat în 2014. A fost adusă în discuţie şi recenta semnare, de către Ambasadorul UE, Pirkka Tapiola şi academicianul Gheorghe Duca, a Contractului de suport financiar pentru participarea Republicii Moldova la Programul Orizont 2020, Contract ce prevede oferirea suportului financiar cu 50%, din cotizaţia de aproximativ 890 de mii de euro plătită de către Republica Moldova, la Programul Comunitar. Şeful Academiei a ţinut să specifice că acesta este un program de finanţare unic în Europa, este un program de suport, de consolidare a savanţilor, a cercetătorilor atât din comunitatea europeană, cât şi ţările asociate, este un program de pace care promovează cercetări civile pentru îmbunătăţirea modului de viaţă al oamenilor.

În contextul evenimentului, membrii diasporei au făcut poze cu preşedintele Academiei şi au lăsat mesaje în Cartea de sugestii, având posibilitatea de a-şi expune doleanţele şi aşteptările cu referire la activitatea comunităţii ştiinţifice din Republicii Moldova.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM