Compozitorul-academician Gheorghe Mustea a revenit acasă ca un simbol al culturii naţionale

2014-08-30
 

Şcoală de Muzică din oraşul Teleneşti va purta numele academicianului Gheorghe Mustea, compozitor, dirijor, distins om de cultură din Republica Moldova. Decizia aparţine Consiliului raional Teleneşti, la solicitarea corpul profesoral al școlii, iniţiativa venind din partea unui grup de părinţi ai elevilor şcolii de muzică din satul Mândreşti, satul de baştină al compozitorului. Cu această ocazie, la 29 august curent, la Teleneşti a avut loc dezvelirea basoreliefului-portret.

O zi de neuitat pentru elevii şi profesorii şcolii de muzică care au exprimat mândria şi onoarea ca de acum înainte instituţia lor să poarte numele concetăţeanului lor din s. Mândreşti, r-nul Teleneşti, numele unei distinse personalităţi a neamului - Gheorghe Mustea. O zi remarcabilă nu doar pentru şcoala muzicală, nu doar pentru raionul Teleneşti, dar şi pentru cultura noastră naţională, pentru întreaga republică.

Academia de Ştiinţe a fost reprezentată de vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte, Aurelian Dănilă, dr.hab. Victor Ghilaş, secretar ştiinţific al aceleiaşi secţii, acad. Alexandru Roşca, acad. Boris Gaina.

La evenimentul inaugural a fost prezent și m.c. Vladimir Hotineanu, preşedinte al Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, originar din raionul Teleneşti, Monica Babuc, ministrul Culturii, directori ai instituţiilor de învăţământ din satele şi raioanele megieşe - Călăraşi, Ungheni, Floreşti, Rezina, Şoldăneşti, Orhei, Sângerei, primari ai localităţilor din raion, consilieri raionali.

Evenimentul s-a înscris în mod firesc în activităţile culturale ale raionului, or, aşa ar fi bine să se întâmple, pentru că orice naţiune trebuie să-şi preţuiască valorile, să le promoveze pentru a-şi edifica o adevărată cultură în numele neamului şi al viitorului său.

Parlamentarul Vladimir Hotineanu s-a arătat onorat să participe la acest eveniment de importanţă istorică în viaţa muzicală a raionului Teleneşti. A rămas impresionat de faptul că şcoală de muzică de azi înainte va purta numele celui mai vestit compozitor modern şi clasic din Republica Moldova, Gheorghe Mustea. Deputatul a subliniat că prin creaţia pe care a lăsat-o acad. Gheorghe Mustea, ca moştenire acestui popor, şi-a înscris fila personală în istorie, iar faptul că comunitatea din Teleneşti a apreciat aportul compozitorului în muzica clasică şi contemporană este un merit al muncii pe care a depus-o de-a lungul anilor.

Vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac a fost prezent la manifestare cu un mesaj de salut, însoţit de sincere urări de bine, din partea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, membrilor CSŞDT, dar şi colegilor forului suprem. Vicepreşedintele Guceac l-a felicitat pe maestrul Mustea cu ocazia acestui emoţionant eveniment, dar şi cu cel al revenirii acasă într-un mod şi o ambianţă ce nu poate decât să-l onoreze, aceasta fiind o mândrie şi pentru comunitatea  din Teleneşti care a marcat universul muzical al compozitorului prin acest gest pios. Şi pentru că în procesul educaţional muzica ocupă un loc aparte, fiind în preajma unui nou an de studii, la o şcoală de muzică, profesorul Guceac a exprimat certitudinea că pentru cei care au îndrăgit muzica, acad. Gheorghe Mustea va fi acea făclie care o să-i conducă spre tainele cunoaşterii acordurilor muzicale. A adresat felicitări tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei frumoase idei şi celor, pentru care numele maestrului Gheorghe Mustea va constitui un adevărat reper cultural şi moral.

Dr.hab., prof. Ion Gagim, academician-coordonator al Filialei AŞM din Bălţi, decan la Universitatea de Stat „A. Russo”, aflat şi pe post de moderator al frumoasei manifestări, s-a adresat publicului cu „Buna ziua, dragi prieteni”. S-a adresat prin această formulă, deoarece consideră că în faţa muzicii toţi sunt prieteni. Muzica pentru aceasta şi există, ca să-i armonizez pe toţi şi să-i facă prieteni. Profesorul bălţean a remarcat că fiecare din noi se naşte undeva, se reîntoarce la baştină, dar probabil că cea mai mare realizare a unui om este atunci când se reîntoarce la baştină numele lui sub formă de simbol, la locul unde s-a născut, şi-a luat viaţa ca pe un dar, la locul unde a făcut primii paşi. Şi iată că maestrul Gheorghe Mustea a revenit acasă, nu doar fizic, ci sub formă de simbol, de simbol al naţiunii, al naţiunii noastre. Muzicologul a reflectat şi asupra unei alte mari realizări a unui om - atunci când numele lui depăşeşte cadrul naţionalul şi se lansează pe meridiane internaţionale. Cu numele maestrului Gheorghe Mustea s-a întâmplat tocmai acest lucru, compozitorul proiectându-se pe meridianele frumoasei noastre Planete. Creaţia şi activitatea lui Gheorghe Mustea a depăşit naţionalul şi a intrat în universal. Prin aceste două lucruri, afirmă prof. Gagim, putem afirma că numele lui Gheorghe Mustea s-a împlinit sub aspectul său suprem. Şi prin aceasta el consfinţeşte locul care i-a dat viaţă - Teleneştii, Mândreştii.

„Dacă asculţi muzica lui Gheorghe Mustea, noi nu auzim altceva decât vibraţiile acestui pământ”, ne convinge Domnia Sa. Recomandând tuturor să asculte muzica compozitorului Mustea, prof, Gagim susţine că întreaga creaţie a maestrului, de la cele două opere ale sale „Alexandru Lăpuşneanu” şi „Ştefan cel Mare, de la creaţia simfonică până la muzica uşoară şi muzica populară - peste tot auzim vibraţiile a tot ce avem mai profund şi fundamental în noi.

Ministrul Culturii, Monica Babuc l-a felicitat pe maestrul Mustea cu acest frumos prilej, evocând personalitatea, măreţia şi opera celui care a devenit un simbol al culturii naţionale. Cuvinte de felicitare prilejuite de dezvelirea basoreliefului-portret şi inaugurarea denumirii şcolii raionale de muzică în numele acad. Gheorghe Mustea a adresat acad. Alexandru Roşca, teleneştean şi Domnia Sa, dr.hab. Aurelian Dănilă, preşedintele r-lui Teleneşti ş.a.

„Trei mari iubiri” a fost cadoul muzical, cu care au venit studenţii de la Universitatea bălţeană, de la Catedra de Arte, reprezentată de dr. conf, Margareta Tetelea, despre care muzicologul Gagim a spus, probabil, dacă Gheorghe Mustea ar fi scris doar această piesă deja devenea un compozitor celebru.

Emoţii au avut şi cei care au vorbit şi cei care au ascultat, dar cele mai mare emoţii l-au încercat pe maestrul Gheorghe Mustea. Şi pentru că s-a cântat mult şi frumos la evenimentul inaugural, protagonistul Mustea nu s-a putut abţine şi a interpretat la pian Romanţa „În miez de noapte când tresar”, împreună cu Taisia Caraman, solistă a Teatrului de Operă şi Balet. Compozitorul Gheorghe Mustea a afirmat că pentru el este o mare onoare ca instituţia, în care a studiat muzica, să-i poarte numele. A mulţumit pentru acest gest de mare înălţare spirituală tuturor colegilor, prietenilor, consătenilor, academicienilor, directorului şcolii şi, nu în ultimul rând, bunului său prieten, profesorului şi muzicologului Ion Gagim, pentru splendida selecţie muzicală din concert.

Un nume aparte al culturii moldoveneşti, mare muzician, dirijor şi compozitor, academician - Gheorghe Mustea va fi numele care va defini de azi înainte Şcoala de Muzică din or. Teleneşti.

Oaspeţii au participat şi la alte manifestări culturale, organizate de Consiliul raional Teleneşti pentru a cinsti istoria localităţii şi numele personalităţilor pe care le-a dat ţării – inaugurarea Muzeului raional şi lansarea cărţii „Raionul Teleneşti - devenirea sa în timp”.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM