Dezvelirea monumentului „Poeţii Unirii” – trei mari poeţi pe care i-a înfrăţit Limba Română

2014-09-02
 

De Ziua Limbii Române, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a participat la dezvelirea monumentului „Poeţii Unirii”, în Truşeni, Străşeni.

La eveniment au fost prezenţi personalităţi ale vieţii publice, oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, oficiali, senatori, localnici, dar şi familiile regretaţilor Grigore Vieru şi Adrian Păunescu.

Lucrarea reprezintă trei busturi ale marilor poeţi ai neamului - Mihai Eminescu, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, realizate de sculptorul Romi Adam.

Ideea de a instala la Truşeni ansamblul sculptural îi aparţine domnului Vasile Grozavu, preşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

Preşedintele AŞM a salutat ideea înălţării acestui monument inedit şi valoros, care reprezintă dragostea faţă de Limba Română, faţă de tezaurul nostru românesc şi valorile noastre spirituale. A felicitat autorii frumoasei idei, dar şi realizatorii acestui proiect original. În acelaşi cadru festiv, academicianul Duca i-a înmânat cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Medalia „Dimitrie Cantemir”, preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, România, Ion Dumitrel, pentru susţinerea edificării compoziţiei sculpturale „Poeţii Unirii”, dar şi pentru contribuţiile sale semnificative la promovarea valorilor naţionale.

Soţia poetului Grigore Vieru, dna Raisa Vieru, s-a bucurat foarte mult că Grigore Vieru nu va fi singur, ci alături de prietenul său Adrian Păunescu, aceştia fiind parcă protejaţi de geniul literaturii, Mihai Eminescu. Şi pentru familia Păunescu, soţia Carmen, feciorul Andrei şi fiica Ana-Maria, inaugurarea acestei compoziţii este un motiv de mare bucurie, dar şi de mare responsabilitate, având obligaţia de a duce lucrurile mai departe în felul lor, în felul în care Adrian Păunescu lucra fie în presă, fie în poezie, fie în viaţa publică.

Poetul Nicolae Dabija, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, redactor-şef al săptămânalului de cultură „Literatura şi Arta” a menţionat, în felul în care doar Domnia Sa o poate face, că Limba Română i-a înfrăţit pe aceşti trei mari poeţi, care au fost mari luptători pentru puritatea graiului şi pentru ca Limba Română să stea în capul mesei. „E semnificativ că sunt alături aceste trei mari simboluri ale Limbii Române, limba care ne uneşte”, a remarcat Nicolae Dabija.

Truşenenii s-au arătat foarte mândri că vor avea în localitatea lor un atare monument, dar şi bucuroşi că au primit un cadou atât de frumos de Ziua Limbii Române. Au apreciat evenimentul ca pe unul istoric, foarte important atât pentru generaţia de azi, cât şi pentru cele care urmează. Sunt fericiţi că cei trei mari titani ai limbii şi literaturii române vor fi şi ei de acum încolo trăitori ai satului Truşeni.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM