Comunicare la nivel mondial pe o dimensiune ştiinţifică - Eminescologia

2014-09-08
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a ţinut lucrările, în zilele de 3 şi 4 septembrie, ce-a de III-a ediţie a Congresului Mondial al Eminescologilor.

În cadrul ediţiei curente a Forului s-au întrunit eminescologi - savanţi, scriitori, editori, ziarişti, admiratori ai operei şi prieteni ai lui Eminescu din peste 10 ţări, participarea fiind foarte activă şi foarte reprezentativă, cum avea să spună în debutul evenimentului academicianul Mihai Cimpoi. Eminescologii au discutat două probleme de referinţă în cadrul întrunirii. În primul rând, cea care vizează personalitatea excepţională intelectuală a lui Eminescu, pornind de la celebra afirmaţie a lui Goette că personalitatea este bunul suprem şi a doua - Eminescu şi identitatea naţională sau naţionalismul.

La deschiderea Forumului, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a salutat participanţii la întrunire şi a ţinut un discurs, în care a remarcat importanţa evenimentului, exprimând aprecieri protagonistului acestui eveniment mondial – acad. Mihai Cimpoi. Preşedintele Duca a menţionat că la iniţiativa academicianului Cimpoi, deja al treilea an consecutiv, la Academie, are loc un eveniment autentic şi unic în lume - Congresul Mondial al Eminescologilor, subliniind că este de datoria oamenilor de ştiinţă să promoveze valoarea şi semnificaţia operei lui Mihai Eminescu, conotaţia căruia poate fi echivalată cu promovarea adevărului ştiinţific. Semnificaţia studierii operei poetului în Republica Moldova a fost şi este cel mai bine evidenţiată de academicianul Mihai Cimpoi, care a remarcat că „Eminescu ne reprezintă în dialogul valoric european şi universal". În acest sens, Preşedintele Duca a subliniat esenţa faptului ca savanţii să fie consecvenţi, înţelepţi şi uniţi în jurul unor idei, doar astfel vom fi puternici şi de folos neamului nostru. Şi pentru că Forul internaţional, coincide cu ziua de naştere a acad. Mihai Cimpoi, în numele conducerii Academiei i-a transmis omagiatului sincere felicitări, urări de sănătate, realizări la fel de remarcabile şi în continuare. În semn de apreciere, i-a acordat academicianului „Diploma de Recunoştinţă” a AŞM.

Un mesaj de salut cu gândul la cel care modelează conştiinţa naţională a românilor timp de mai bine de un secol şi care prin opera sa face dovada vocaţiei europene a culturii noastre - Mihai Eminescu, a transmis Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti prin intermediul consilierului prezidenţial, dr. Mihai Şleahtiţchi. În mesajul şefului statului se arată că Eminescu a fost prezent ca o stea călăuzitoare în tot ce-a însemnat lupta pentru Limba Română, pentru adevărul istoric şi pentru idealurile democraţiei, iar Congresul din acest an este prilejul care demonstrează importanţa momentului istoric, pe care-l trăim, năzuinţa noastră spre valorile europene şi cele universale. A dorit participanţilor succese în urma comunicării pe o dimensiune ştiinţifică atât de selectă, precum eminescologia.

„Pentru mine Eminescu este stea călăuzitoare, o biblie lucrătoare”, a relevat academicianul Mihai Cimpoi, mulţumind pentru participare şi cuprinderea atât de reprezentativă a iubitorilor creaţiei eminesciene de la China până la Chile. Sufletul evenimentului eminescologilor, Mihai Cimpoi, a reiterat angajarea în dialogul valoric european şi universal împreună cu opera şi personalitatea lui. Tot Domnia Sa a anunţat că în premieră, a fost instituit Premiul Mare în domeniul eminescologiei, primul deţinător fiind academicianul Eugen Simion, care, susţine acad. Cimpoi, a făcut foarte mult pentru eminescologie, începând cu volumul de debut în activitatea sa şi până la facsimilarea caietelor lui Eminescu - marea avere naţională, de care spunea şi marele cărturar Noica „Dracula culturii româneşti”. Aceste caiete sau facsimilat în număr de 38 şi aici a fost o mare contribuţie a acad. Eugen Simion, preşedinte (atunci) al Academiei Române.


„Vă mulţumesc că m-aţi ales pe mine şi mi-aţi dat acest premiu, mă onorează. După ce a-ţi scris o carte despre mine, mai îmi daţi şi un premiu.”, a spus academicianul Eugen Simion, citându-l încă o dată pe Şerban Cioculescu „Continuaţi să mă răşfăţaţi, vă mulţumesc mult”. Despre acad. Mihai Cimpoi, care este şi membru al Academiei Române a afirmat, după cum spune o veche vorba românească că „este un om de ispravă”, iar când spui asta, spui totul despre un om, aceasta fiind o veche obsesie a inteligenţei româneşti.

Tot în debutul lucrărilor Forului internaţional, eminescologului Victor Crăciun, preşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni i-a fost acordat Titlul de Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Laudatio pentru renumitul eminescolog a fost prezentat acad. Mihai Cimpoi.

În cadrul forului eminescologilor au luat cuvântul renumiţi savanţi, filologi, scriitori, traducători, precum: acad. Valeriu Matei, director al ICR „Mihai Eminescu”, Chişinău, acad. Eugen Simion (România), acad. Nicolae Dabija, scriitor, publicist, redactor şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, prof. Giuseppe Manitta (Italia), Acad. Vasile Tărâţeanu (Ucraina), prof. Su Zan (China), prof. Mihai Stan (România) ş.a.

Cu prilejul zilei de naştere a acad. Mihai Cimpoi, reputat critic, eminescolog, istoric literar, redactor literar şi eseist, şeful Serviciul Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru, i-a adresat omagiatului alese cuvinte de felicitare cu urări de bine şi sănătatea, dar şi de mulţumire pentru vasta sa opera, pusă în slujba dezvoltării culturii naţionale. Iar pentru că dl Mihai Cimpoi manifestă un spirit civic deosebit, exprimat şi prin onorarea exemplară a obligaţiunilor faţă de buget, academicianului i-a fost înmânat Certificatul „Contribuabil cu grad înalt de credibilitate”.

Jumătatea a doua a zile de 3 septembrie a fost dedicată lansărilor de carte, iar pe 4 septembrie, Congresul şi-a continuat lucrările la Centrul Academic Internaţional Eminescu, unde a fost luată în dezbaterea tema Eminescu şi identitatea naţională (naţionalismul).

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM