Astrofizicianul basarabean Nicolae Donici comemorat la Bucureşti

2014-09-11
 

La 8 septembrie 2014, la Bucureşti, în Aula Magna a Academiei Române, a avut loc Simpozionul internaţional ASTRONOMUL NICOLAE DONICI – 140 DE ANI DE LA NAŞTERE. Evenimentul a fost organizat de Academia Româna, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii şi Institutul Astronomic al Academiei Române. La eveniment au participat savanţi de pe ambele maluri ale Prutului şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti.

La deschiderea Simpozionului acad. Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, a trecut în revistă date din biografia şi activitatea remarcabilului savant, accentuând impactul impunător al cercetărilor efectuate de Nicolae Donici asupra dezvoltării ştiinţei astronomice nu numai în spaţiul românesc, dar şi la nivel global. În continuare, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a salutat asistenţa în numele comunităţii ştiinţifice din RM, venind cu unele detalii referitor la personalitatea lui Nicolae Donici şi rezonanţa internaţională a creaţiei savantului. „De o semnificaţie aparte pentru noi constituie fondarea, la nivelul exigenţelor mondiale, a unui observator astronomic la Dubăsarii Vechi, în 1908, şi înzestrarea lui cu instrumente unice de construcţie proprie. În acest context, menţionăm că spectroheliograful, elaborat de Nicolae Donici, a fost primul în Rusia şi printre cele mai performante 7 aparate de acest fel existente la vremea respectivă în lume” – a reiterat prim-vicepreşedintele AŞM.

Dna dr. Magda Stavinschi, care mai mulţi ani a deţinut funcţia de director al Institutului de Astronomie, a adus noi date din biografia lui Nicolae Donici, precum şi o serie de fotografii din arhiva familiei Donici. În pofida eforturilor depuse, încă nu am reuşit să identificăm localitatea, unde a fost înmormântat renumitul astronom – a specificat dna Stavinschi.

Din partea Republicii Moldova, rapoarte ample despre activitatea ştiinţifică a astrofizicianului Nicolae Donici au prezentat dr. habilitat Veaceslav Ursachi, coordonatorul Secţiei Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice a AŞM şi dr. Ion Holban, redactor-şef al revistei „Fizica şi tehnologiile moderne”. Cu referate ştiinţifice din domeniile abordate de Nicolae Donici au venit Alexandre Andrei de la Observatorul Naţional din Brazilia, Cătălin Beldea de la revista „Ştiinţa şi Tehnica”, Cristiana Dumitrache şi Nedelia Popescu de la revista „Romanian Astronomical Journal”, Oana Stere de la Observatorul din Meudon, Dan-Alin Nedelcu de la Institutul Astronomic al Academiei Române, Iulia Malcoci de la Institutul de Studii Enciclopedice al AŞM, Paul-Daniel Dumitru de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Nicolae Donici a fost un ilustru savant cu renume mondial, unul dintre cei mai notorii astronomi ai timpului. A activat la Observatorul Pulkovo din St. Petersburg şi la Observatorul din Meudon, Franţa. A condus numeroase expediţii de urmărire a eclipselor solare pe diferite continente. A fost co-fondatorul Uniunii Astronomice Internaţionale. În semn de înaltă apreciere a meritelor ştiinţifice, Nicolae Donici a fost ales membru de Onoare al Academiei Române, doctor Honoris Cauza al Institutului de Ştiinţe din Coimbra, Portugalia, Membru al Academiei Imperiale din St-Petersburg, Membru al Societăţii Astronomice din Franţa etc. La scară internaţională, personalitatea şi creaţia marelui savant sunt imortalizate de asteroidul cu numărul 9494.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM