Preşedintele AŞM, acad, Gheorghe Duca a vizitat Universitatea din Comrat şi a susţinut o prelegere publică

2014-10-05
 

Preşedintele AŞM, acad, Gheorghe Duca a efectuat, la 3 octombrie curent, o vizită la Universitatea de Stat din Comrat, în cadrul căreia a susţinut o prelegere publică, la iniţiativa rectorului instituţiei, dr., conf. Zinaida Arâcova.

Alături de membrii Senatului universitar, corpul profesoral şi studenţi, la prelegere au fost prezenţi dr. Piotr Paşalî, directorul Centrului Ştiinţific, membru al CSŞDT, dl. Vitalii Kiurkciu, şef Departamentul dezvoltării economice UTA Găgăuzia, reprezentanţi ai autorităţilor locale. În vizita sa Comrat, preşedintele AŞM a fost însoţit de dl. Mihai Vieru, vicepreşedinte al AŞM, dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului de Proiecte Internaţionale, dl. Roman Chircă, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, dl. Igor Serotila, şef secție resurse umane a AŞM.

Preşedintele Duca le-a vorbit celor prezenţi despre rolul ştiinţei şi inovării în dezvoltarea sustenabilă a Republicii Moldova. Academicianul a prezentat informaţii privind evoluţia ştiinţei în Moldova, rolul multifuncţional al ştiinţei, potenţialul ştiinţific, şcolile ştiinţifice, trecând în revistă personalităţile notorii care au fost şi au rămas un adevărat tezaur pentru ştiinţa autohtonă. Prezentând structura comunităţii ştiinţifice din ţară, preşedintele AŞM a accentuat că aceasta reprezintă un motor viu al progresului cu un vector bine determinat – Spaţiul European de Cercetare. În context, au fost subliniate beneficiile pe care le-a avut comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova, în urma asocierii, în anul 2012, la Programul European de Cercetare PC7, în cadrul căruia cercetătorii au depus peste 300 de propuneri de proiecte, dintre care au fost finanţate 58 de proiecte, volumul de finanţare fiind de 4.15 milioane euro. Totodată, academicianul a subliniat importanţa participării în cadrul noului Program European de Cercetare-Inovare Orizont 2020, precizând că acesta este un program de finanţare unic în Europa, este un program de suport, de consolidare a savanţilor, a cercetătorilor. Preşedintele Duca a îndemnat la o implicare cât mai activă în noul Program comunitar şi de a urma calea cercetării, a experimenta la propriu diversitatea, cunoaşterea, mobilitatea şi statutul elevat de a fi parte a unei comunităţi de savanţi şi de a face parte din marea familie europeană de cercetători.

Cu referire la Universitatea din Comrat, academicianul a afirmat că  „numai cercetarea care produce cunoştinţe poate ajuta universităţii să obţină performanţe, iar pentru aceasta este necesar de a construi o punte între Academie şi Universitate, pentru ca ea să continue implementarea rezultatelor activităţii în domeniul cercetării”. Preşedintele Duca a exprimat convingerea, că Universitatea din Comrat, deşi este o instituţie relativ tânără, este de perspectivă, dispune de un potenţial bune pregătit şi peste puţin timp va putea concura cu cele mai bune universităţi din ţară, dar şi de peste hotare.

Gazda evenimentului, rectorul Universităţii, dr., conf. Zinaida Arâcova a mulţumit preşedintelui AŞM pentru impresionanta prelegere şi pentru onoarea de a împărtăşi universitarilor de la Comrat, din experienţa sa şi vastele cunoştinţe despre rolul ştiinţei şi administrarea ei. Rectorul a exprimat preşedintelui Duca recunoştinţă pentru contribuţia substanţială la stabilirea relaţiilor între institutele AŞM şi Universitate, exemplu elocvent servind crearea, cu suportul Academiei, în cadrul Universităţii, a Centrului Inovaţional unde, în comun cu rezidenţii, se realizează diverse proiecte.

În semn de apreciere pentru susţinerea şi contribuţia la extinderea şi aprofundarea relaţiilor de colaborare între Academia de Ştiinţe şi Universitatea din Comrat, rectorul Zinaida Arâcova a anunţat, că prin decizia Senatului Universităţii, preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Comrat. Însemnele de DHC îi vor fi înmânate, într-un cadru festiv, la 11 februarie 2015, când Universitatea va celebra a 24-a aniversare.

În susţinerea acestei iniţiative au luat cuvântul dr. Piotr Paşalî, directorul Centrului Ştiinţific, membru al CSŞDT, Vitalii Kiurkciu, şef al Departamentului dezvoltării economice UTA Găgăuzia, dr. Constantin Tauşanji, decan al Facultăţii de Economie.

Dr. Lidia Romanciuc, director al Centrului de Proiecte Internaţionale (CPI) a prezentat o succintă informaţie privind oportunităţile de participare, oferite de Programul Cadru al UE de Cercetare-Inovare Orizont 2020 (2014-2020). Pentru o familiarizare mai amplă asupra oportunităţilor oferite de noul program comunitar, CPI va reveni în scurt timp, când vor demara zilele de informare în regiune.

În aceeaşi zi, preşedintele Duca a participat la deschiderea Centrului de informare a studenţilor privind lansarea de afaceri inovaţionale din cadrul instituţiei universitare, după care a vizitat Incubatorul „InnoCenter”, creat pe lângă Universitatea din Comrat. Aici au fost prezentate două proiecte de transfer tehnologic care derulează în 2014-2015 şi câteva iniţiative care, ulterior, vor fi analizate de Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică în vederea implementării proiectelor în cadrul acestui incubator.

Preşedintele AŞM s-a întâlnit cu reprezentanţii conducerii Universităţii, cu antreprenorii din regiune care colaborează cu incubatorul.

Vorbind despre realităţile privind activitatea rezidenţilor din regiune, directorul AITT, Roman Chircă a menţionat că aceştia sunt într-o perioadă de reflecţii, nu sunt suficient de bine informaţi privind posibilităţile inovaţionale oferite. Iată de ce e necesar a crea şi extinde în cadrul incubatorului un accelerator de afaceri, ce urmează să asiste studenţii care prezintă proiecte de transfer tehnologic în vederea consultărilor privind modul de organizare managerial al viitorului start-up din punct de vedere a marketingului, existenţa pieţei de desfacere, analiză financiară, iar cu ajutorul comunităţii de cercetare din Republica Moldova să fie acordată asistenţă în procesele tehnologice.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM