Cofinanțare record a proiectelor de transfer tehnologic

2014-10-16
 

Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT), în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi alte instituţii publice de resort a organizat, la 16 octombrie curent, audierea publică a proiectelor de transfer tehnologic, finanţate de stat în anul 2014, în proporţie de până la 50%.

La eveniment au participat acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, dr. Lilia Bolocan, director Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Marco Papini, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană (CCI-MI), coordonatori ai proiectelor de transfer tehnologic, persoane interesate.

În discursul său inaugural către participanţii la întrunire, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a subliniat semnificaţia evenimentului, reiterând importanţa cercetării ştiinţifice în dezvoltarea unei afaceri inovaţionale. În acest sens, preşedintele Duca a relevat că prin finanţarea şi susţinerea în continuare a proiectelor de transfer tehnologic, de formare a unei platforme funcţionale de interacţiune dintre mediul ştiinţific şi cel de afaceri, vom reuşi să contribuim la dezvoltarea unei economii naţionale competitive. Totodată, Domnia Sa a specificat că AITT este în continuă căutare a noilor forme, mai eficiente de aplicare a cunoştinţelor. Academicianul consideră că evenimentul dat reprezintă şi posibilitatea de a promova unele istorii de succes, în încercarea de a demonstra tuturor celor care doresc să avem o ţară prosperă, o ţară cu oameni culţi, care vor contribui la dezvoltarea ei şi vor decide să nu plece din ţară, dar să se convingă că şi la noi, în Republica Moldova, există posibilitatea de a te manifesta, de a-ţi valorifica capacităţile proprii.

„Este adevărat, inovaţiile au atras dintotdeauna atenţia mondială. Toată lumea este ţintită asupra aspectului inovaţional atât timp cât am început să conştientizăm cum ne confruntăm cu problema resurselor”, a remarcat în luarea sa de cuvânt dr. Lilia Bolocan, director AGEPI, organizaţie care este un partener  fidel al AITT şi care se află în lanţul cercetării implementării în zona înregistrării proprietăţii, în special, cea inetlectuală. Domnia Sa a specificat că aspectul inovaţional trebuie privit drept unul prioritar, iar focusarea să fie, în primul rând, pe calitate.

Gazda evenimentului, Roman Chircă, directorul AITT a prezentat evoluţia proiectelor de transfer tehnologic, finanţate pe parcursul celor 10 ani de existenţă a Agenţiei. Directorul a precizat că în ultima perioadă se reuşeşte atragerea unei cote mai mari de investiţii externe în proiectele în derulare, astfel încât, în anul 2014, de exemplu, din bugetul de stat pentru proiecte de transfer tehnologic au fost alocate aproximativ 8,4 milioane lei, iar cota de cofinanţare a constituit 11 milioane lei.

Reprezentantul CCI-MI a expus suportul comunităţii internaţionale pentru dezvoltarea interacţiunii dintre mediul de cercetare cu cel antreprenorial, încurajând, totodată, aplicarea şi valorificarea fondurilor europene de finanţare disponibile, cum ar fi Programul UE Orizont 2020.

În cadrul evenimentului au fost prezentate 16 proiecte de transfer tehnologic, finanţate din bugetul de stat în anul 2014.

Totodată, organizatorii evenimentului au reamintit celor prezenţi despre posibilităţile de depunere a proiectelor de transfer tehnologic pentru finanţare pentru anul 2015, apelul de proiecte urmând a finaliza la 30 noiembrie 2014.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM