UTM – 50 de ani la temelia consolidării societăţii cunoaşterii în Republica Moldova

2014-10-25
 

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a marcat zilele acestea jubileul de 50 de ani. Cu ocazia celor cinci decenii de învăţământ superior ingineresc, instituţia a organizat, pe parcursul unei săptămâni, o suită de manifestări ştiinţifice şi culturale, expoziţii, şedinţe festive.

Manifestările au culminat cu adunarea festivă „50 de ani ai UTM”, care s-a desfăşurat la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, la 24 octombrie. Pentru a marca orizontul celei mai frumoase vârste, Universitatea şi-a invitat prietenii, colegii, corpul profesoral, rectorii tuturor instituţiilor de învăţământ superior, reprezentanţi ai corpului academic, cercetători, studenţi de ieri şi de astăzi ai UTM.

Festivitatea a fost onorată de prezenţa prim-ministrului Iurie Leancă, primului Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care din această zi a devenit Doctor Honoris Causa al UTM, conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în frunte cu preşedintele, academician Gheorghe Duca, reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, diplomaţi acreditaţi la Chişinău, oaspeţi de peste hotare.

Din cei 50 de ani de existenţă, 21 de ani UTM a fost şi este condusă de academicianul Ion Bostan, primul rector ales prin vot direct al Senatului Universităţii. Către acest frumos semicentenar, rectorul instituţiei a prezentat un raport care reflectă geneza învăţământului ingineresc din Republica Moldova, geneză pe care a datorat-o generaţiilor de dascăli şi ingineri trecuţi prin Universitatea Tehnică, cu aportul cărora i-a conferit prestigiu şi au transformat-o într-o instituţie reper pentru generaţiile viitoare.

La acest jubileu, rectorul Ion Bostan a elogiat pios toţi înaintaşii care au contribuit la formarea şi dezvoltarea învăţământului ingineresc, exprimând profundă recunoştinţă şi respect actualului corp profesoral didactico-ştiinţific, conducerii catedrelor şi facultăţilor, care, prin vocaţia de pedagog, cercetător, reparator şi manager asigură continuitate şi dezvoltare Universităţii Tehnice. Domnia Sa a exprimat speranţa că UTM va rămâne o făclie veşnic aprinsă în slujba emancipării poporului nostru, în consolidarea potenţialului intelectual tehnic ce reprezintă un fundament sigur în menţinerea şi dezvoltarea culturii tehnice autohtone şi prosperarea tânărului nostru stat.

Prin Decret al Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea învăţământului universitar, pentru contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare şi activitate didactico-ştiinţifică prodigioasă, Universitatea Tehnică a Moldovei a fost decorată cu cea mai înaltă distincţie de stat – „Ordinul Republicii”. Distincţia a fost înmânată de Ion Păduraru, Secretar General al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. Pentru contribuţii semnificative la dezvoltarea învăţământului, Preşedintele Timofti a acordat distincţii şi unor personalităţi notorii din colectivul instituţiei.

Sincere felicitări cu prilejul celei de-a 50 aniversări a UTM a adresat prim-ministrul Iurie Leancă, care a remarcat că Universitatea Tehnică simbolizează şi 50 de ani ai învăţământului superior ingineresc din ţara noastră şi cinci decenii, în care UTM s-a afirmat ca o instituţie de reper care a dezvoltat şi a consolidat potenţialul intelectual tehnic şi cultura tehnică naţională. Pentru contribuţii semnificative la dezvoltarea învăţământului superior tehnic, pregătirea cadrelor de înaltă calificare, premierul Leancă a acordat mai multor profesori ai UTM Diploma Guvernului.

Un mesaj de felicitare la această vârstă de bilanţ şi analiză, de certitudini şi provocări, a adresat preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca, care a subliniat că 50 de ani pe care îi sărbătoreşte astăzi UTM constituie un adevărat testament de excelenţă şi performanţă ştiinţifico-didactică a Republicii Moldova. Preşedintele Duca a reconfirmat faptul că Universitatea Tehnică a Moldovei, alături de primele instituţii academice, a stat la temelia consolidării societăţii cunoaşterii în Republica Moldova. Universitatea, în frunte cu academicianul Ion Bostan şi-a asumat responsabilitatea de a continua şi menţine şcolile ştiinţifice, de a educa tinerii în domeniul ştiinţei, tehnicii şi producţiei, considerând cu desăvârşire că această misiune asumată a fost şi este îndeplinită cu succes. (Discursul integral al preşedintelui Duca).

În cadrul şedinţei solemne, pentru rezultate ştiinţifice marcante, merite deosebite în dezvoltarea diverselor domenii de cercetare ştiinţifică, pregătirea cadrelor de ingineri şi a cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare, Academia de Ştiinţe a Moldovei a acordat Universităţii Tehnice a Moldovei cea mai înaltă distincţie - Medalia „Dimitrie Cantemir”.

Academicianul Grigore Belostecinic, rector ASEM, preşedintele Consiliului Rectorilor din Moldova a exprimat înalta onoare de a adresa, în numele Consiliului Rectorilor, dar şi al Senatului şi întreg corpului de profesori şi studenţi ai ASEM, sincere felicitări şi cele mai calde urări de bine, alese sentimente de preţuire, adresate personal rectorului Ion Bostan şi întregului colectiv al instituţiei, pe care îl conduce cu mult succes, cu ocazia împlinirii primilor 50 de ani de la fondarea UTM.

Felicitări au adresat viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, prof., dr., inginer Radu Munteanu, preşedintele Senatului Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, România, ex-rector şi rector de onoare al Universităţii clujene şi mulţi alţi prieteni şi colegi ai Universităţii.

Astăzi, Universitatea Tehnică a marcat 50 de ani de învăţământ superior ingineresc din Moldova, care înseamnă 84 mii de studenţi, peste 2000 de doctori în ştiinţe şi doctori habilitaţi, profesori universitari, dar şi peste 38 mii de specialişti, formaţi prin Centrul de perfecţionare pentru ramurile economiei naţionale şi sistemului educaţional în republica noastră. UTM este una din cele mai mari instituţii de învăţământ superior din RM, singura de profil tehnic ingineresc.

La Mulţi Ani, UTM!

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM