Savanţi preocupaţi de genetica şi fiziologia vegetală, reuniţi la Academia de Ştiinţe

2014-10-27
 

În zilele de 23-24 octombrie curent şi-a ţinut lucrările cea de-a V-a ediţie a Conferinţei ştiinţifice internaţionale „Genetica, Fiziologia şi ameliorarea plantelor”, eveniment organizat de Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM, în colaborare cu Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Evenimentul a întrunit specialişti din 14 instituţii şi organizaţii din ţară şi 24 de peste hotare, specialişti din cele mai renumite centre din Germania, Federaţia Rusă, România, Vietnam, Republica Moldova etc.

Lucrările forului ştiinţific au fost inaugurate de către directorul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM, dr.hab. Vasile Botnari, căruia i-a revenit onoarea de a saluta prezenţa atât de reprezentativă la reuniune, un cuvânt de salut aparte fiind rezervat pentru oaspeţii din străinătate care au făcut act de prezenţă din cele mai îndepărtate regiuni ale lumii, precum Hanoi (Vietnam), Vladivostok (Rusia) etc. Subliniind rolul pe care îl are cercetarea în domeniul geneticii, fiziologiei şi ameliorării plantelor, directorul a exprimat gratitudinea faţă de spiritul creativ al savanţilor axat pe dezvoltarea cercetărilor, pe particularităţile genetice şi funcţionale a plantelor, având, totodată, certitudinea că problemele care sunt abordate în cadrul conferinţei vor avea un impact benefic atât pentru institut, cât şi pentru economia naţională a ţării.

Un mesaj de salut din partea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, a adresat participanţilor la for, acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte. Cu ocazia evenimentului, dar şi pentru contribuţii la menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM pe parcursul mai multor ani, acad. Gulea a înmânat Diplome de menţiune ale AŞM mai multor colegi din centre ştiinţifice de peste hotare.

Prezent la deschiderea lucrărilor geneticienilor şi amelioratorilor, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, dr. Gheorghe Gaberi a salutat desfăşurarea unor atare întruniri ştiinţifice internaţionale, remarcând că agricultura este, practic, sectorul beneficiar al produselor ştiinţifice asupra cărora muncesc zi de zi savanţii. A exprimat bucuria pentru faptul că cercetătorii-amelioratori de plante din Moldova au ocupat constant locuri de frunte, practic, în orice domeniu, fie în domeniul culturilor multianuale, cerealiere, fie pentru soiuri şi hibrizi de plante care au concurat la nivel internaţional. Mai mult, vizitând câmpurile IGFPP, în vara anului curent, oficialul s-a convins încă o data în plus că savanţii preocupaţi de plantele etero-oleaginoase, medicinale, culturile cerealiere trebuie să se mândrească cu rezultatele obţinute şi pot să-i uimească chiar şi pe cei mai avansaţi colegi de ai din ţările cele mai avansate. Demnitarul a dat asigurări că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va susţine cercetările din acest domeniu şi vor merge împreună atât în ştiinţă, cât şi în producere, important este ca ceea ce a fost creat până acum să-şi găsească utilitate în sectorul de producere.

Participanţii la reuniune au fost salutaţi de academicianul Teodor Furdui, prof. Le Huy Ham, directorul Institutului de Genetică Agricolă din Hanoi (Vietnam), prof. Irina Balaşova (Rusia), acad. Maria Duca, rector Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Banciu Cristian (România) ş.a.

În cadrul forului au fost discutate probleme ce vizează aspectele genetice şi fiziologice de creare şi dirijare a potenţialului productiv şi adaptiv al plantelor de cultură, principii şi procedee de majorare şi cuantificare a variabilităţii ereditare, diversitatea genetico-fiziologică şi conservarea genofondului vegetal. O deosebită atenţie a fost acordată tehnologiilor avansate de cultivare şi protecţie a plantelor de cultură.

La conferinţă au fost expuse 124 lucrări ştiinţifice, inclusiv rapoarte orale şi postere.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM