Transfer tehnologic – 12. „Brăduleţul” le va uşura viaţa taurinelor, dar şi munca oamenilor

2008-01-24

Cu mai mulţi ani în urmă, vizitînd o fermă de producere a laptelui din Israel, am rămas frapată de tehnologiile performante aplicate aici. Peste tot era curăţenie exemplară, taurinele se plimbau liber pe teritoriul fermei. Aproape de ora mulsului, conform unei scheme speciale, erau direcţionate să meargă la un conveier, unde în mod mecanizat le era spălate ugerele. În continuare, conform aceleiaşi scheme cu ajutorul aparatelor speciale erau mulse. Aceste procese erau urmărite şi dirijate de 2 persoane – tatăl şi fiul său, un adolescent. M-a impresionat şi productivitatea foarte înaltă a vacilor, care dădeau cîte 8-12 mii litri de lapte anual. Dacă productivitatea unei taurine constituia doar 7 mii de litri, considerată ca mică, era sacrificată la carne. Pe la noi, însă, în spaţiul sovietic, întrecerea socialistă se desfăşura pentru a atinge indicele de 3-4 mii litri de lapte. Iar dacă unele vaci ca excepţie, fiind hrănite mai bine şi dădeau cîte 5 mii litri de lapte, erau considerate drept recordiste.

După ce am prezentat la 28 decembrie în ziarul „Moldova Suverană”, la rubrica Transfer tehnologic – 4, performanţele în producere, înregistrate de Întreprinderea de Stat pentru Cercetare în Selecţia şi Hibridarea Suinelor „Moldsuinhidrid” din Orhei, unde sunt aplicate noi tehnologii, vă propunem o altă experienţă, cea a specialiştilor din cadrul Institutul de Zootehnie şi Medicină Veterinară din satul Maximovca, raionul Anenii Noi.

Realizarea proiectului de transfer tehnologic pe perioada unui an, întitulat „Implementarea tehnologiilor performante de valorificare a potenţialului genetic al taurinelor” , vicedirectorul institutului nominalizat, a prins contururi reale. Proiectul şi-a propus drept scop implementarea noii metode de întreţinere a animalelor la ferma de vaci a Institutului de Zootehnie şi Medicină Veterinară din satul Maximovca., condus de dr. Valentin Focşa

În acest sens s-au executat unele reconstrucţii ale fermei, în special ale sălii de muls, în vederea trecerii la stabulaţia liberă a animalelor, în loc de metoda de legare, şi înlocuirii sistemului de mulgere în bidoane cu metoda de colectare a laptelui prin intermediul utilajului „Brăduleţ”. Acest sistem, procurat de la firma mixtă moldo-română „Banat-Nova” după efectuarea analizei utilajelor de muls oferite de mai mulţi agenţi economici, a fost instalat şi ajustat la condiţiile fermei. Aspectul estetic al fermei din Maximovca a devenit de nerecunoscut, o mică insuliţă a civilizaţiei moderne, în care şi-au găsit aplicare tehnologiile performante. Dar ele ar putea fi cu mult mai multe, dacă vor fi cointeresaţi în acest sens agenţii economici, vor colabora cu instituţiile ştiinţifice de profil, inclusiv în cadrul Parcului tehnologic „Academica” şi a Incubatorului de inovare, recent organizate.

Noul sistem permite colectarea laptelui direct în tancul de refrigerare, asigurîndu-se astfel condiţii sanitare bune. Conform noii metode, este posibilă evidenţa computerizată a fiecărui animal datorită injectării sub pielea lui a chip-ului ce transmite date despre starea lui fiziologică. Astfel, se pot depista şi izola vacile bolnave sau care sînt în călduri pentru a se ocupa de ele medicul veterinar şi tehnicianul de însămînţări artificiale. Tot prin sistemul computerizat se distribuie concentratele în dependenţă de producţia individuală de lapte.

Prin noua metodă se valorifică potenţialul genetic al taurinelor de tip Bălţat cu Negru Moldovenesc, cu cheltuieli de întreţinere reduse. Doar un exemplu, cele 100 de vaci de la fermă vor fi deservite în mod mecanizat de 2 mulgătoare şi nu de 5 ca pînă în prezent. În schimb se obţine lapte cu indici calitativi superiori.

Relaţii la telefoanele: Agenţia pentru inovare şi transfer tehnologic a A.Ş.M. – 54-74-32, 54-63-82; Institutul de Zootehnie şi Medicină Veterinară din satul Maximovca – 359-351, 359-521, [email protected]

Tatiana Rotaru