Laurentia Ungureanu - 50 ani

2015-03-09

Laurenția Ungureanu doctor habilitat, profesor la 50 ani

Dna Laurenţia Ungureanu s-a născut la 14 martie 1965, într-o familie de intelectuali din satul Crișcăuți, raionul Dondușeni. Părinții Nicolae și Vasilisa Tcaciuc, care cu regret nu mai sunt în viaţă, fiind pedagogi dedicați i-au insuflat dorinţa de a sorbi din izvorul cunoştinţelor, dragostea de oameni, simţul datoriei, grija faţă de cei din preajmă şi nu în ultimul rând puterea de sacrificiu.

Activează în domeniul ştiinţei şi inovării în decurs de 26 de ani, începând cu anul 1989 până în prezent. Deţine gradul ştiinţific de doctor habilitat în biologie, specialitatea 03.00.16- Ecologie, (diploma seria DH nr.0211 eliberată la „20” ianuarie 2012) şi titlul ştiinţific de profesor cercetător în Ecologie (a. 2013).

Dna Ungureanu Laurenţia а absolvit in 1989 facultatea de Biologie şi Pedologie a Universităţii de Stat din Moldova. În perioada anilor 1989-2015 activează în cadrul Institutului de Zoologie al AŞM, iniţial in calitate de specialist superior hidrobiolog al laboratorului de Hidrobiologie, din anul 2001 cercetător ştiinţific coordonator al laboratorului de Hidrobiologie și Ecotoxicologie, apoi din 16 februarie 2006 până în prezent deține funcția de director adjunct pe probleme de ştiinţă, în rezultatul alegerii prin concurs.

Teza de doctor in biologie la specialitatea 03.00.18-Hidrobiologie, ihtiologie а susţinut-o în anul 1998, iar in 2002 obţine titlul de conferenţiar cercetător. Teza de doctor habilitat in biologie la specialitatea 03.00.16 -Ecologie а fost susţinută сu brio in anul 2011, iar titlul științific de profesor cercetător i-a fost conferit în anul 2013.

În anii 2002 şi 2007 a urmat stagii în cadrul Universităţii Riverside din California, SUA şi Universităţii Virginia, SUA privind metodologia de monitorizare a diversității și structurii organismelor acvatice și estimare a rolului lor în monitoringul stării ecologice a ecosistemelor acvatice.
Este unul din executanţii responsabili ai lucrărilor ştiinţifice efectuate de laboratorul de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie în cadrul programelor cercetărilor fundamentale şi aplicative vizând elucidarea diversităţii, dinamicii parametrilor cantitativi şi productivităţii primare a fitoplanctonului, în condiţiile antropice actuale în ecosistemele acvatice de diferit tip. Elaborează metode de efectuare a cercetărilor ştiinţifice, recomandări de remediere a ecosistemelor acvatice, înaintează propuneri la planurile lucrărilor de cercetare.

În rezultatul abordării interdisciplinare a problemelor structurii şi funcţionării hidrobiocenozelor în ecosistemele acvatice a obţinut cunoştinţe conceptuale noi privind diversitatea, succesiunile multianuale şi sezoniere ale comunităţilor de alge planctonice în dependenţă de condiţiile hidrologice, hidrochimice şi hidrobiologice, posibilităţile producţionale ale fitoplanctonului, influenţa elementelor nutritive şi microelementelor-metale asupra proceselor producţional-destrucţionale, nivelul de troficitate, fluctuaţiile multianuale ale nivelului de saprobitate şi ale calităţii apei, capacităţile de autoepurare a ecosistemelor acvatice cu diferit grad de impact antropic, care sunt edificatoare ale teoriei funcţionării ecosistemelor acvatice. Astfel, Dna profesor Laurenția Ungureanu a adus o contribuţie substanţială în fortificarea Şcolii Algologice, condusă de membrul-corespondent Vasile Şalaru, şi a Şcolii Hidrobiologice din Republica Moldova, fondată de academicianul Mihail Iaroşenco şi dezvoltată ascendent de academicianul Ion Toderaş.

A fondat baza de date a fitoplanctonului ecosistemelor acvatice din Moldova şi a elaborat Sistemul de monitorizare a fitoplanctonului, care a fost menţionat cu medalia de aur (Salon Internaţional de Invenţii IWIS 2010, Varşovia), medalia de argint (Salonul Internaţional al Femeilor Inventatoare, Seul, Coreea, 2010), medalia de argint (Salonul Internaţional de invenţii Geneva, 2010), diplomă de merit a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România (Salonul Internaţional de Invenţii Geneva, 2010).

Rezultatele cercetărilor ştiinţifice ale dnei profesor Laurenția Ungureanu, înalt apreciate în ţară şi pe plan internaţional, au fost publicate în peste 130 lucrări ştiinţifice, inclusiv 3 monografii, 3 ghiduri, 66 articole, 4 brevete de invenţie, au fost prezentate la peste 35 foruri ştiinţifice naţionale şi internaţionale și au o deosebită importanţă fundamentală pentru determinarea legităţilor proceselor biologice şi a calităţii apei în ecosisteme de diferit tip, cât şi aplicativă pentru valorificarea raţională şi protecţia resurselor biologice acvatice.

Dna doctor habilitat, profesor Laurenţia Ungureanu este laureat al Premiului Prezidiului AŞM pentru ciclul de lucrări „Legităţile succesionale de bază ale comunităţilor fitoplanctonice în ecosistemele acvatice principale ale Republicii Moldova în condiţiile impactului antropic", decernat în anul 1999 şi pentru ciclul de publicaţii „Legităţile migraţiei substanţelor chimice şi rolul lor în funcţionarea grupelor principale de hidrobionţi în ecosistemele acvatice ale Moldovei", decernat în anul 2003.

Pe parcursul anilor a participat activ în calitate de conducător şi/sau executor al programelor/proiectelor naţionale şi internaţionale de cercetare obţinute prin concurs: conducător ştiinţific a două proiecte internaţionale: „Assessment of curent status of biodiversity and water quality in Dniester river" în cadrul programului bilateral moldo-american cu suportul financiar al CRDF/MRDA şi „Complex Assessment of Water Quality of the Main water resources of Republic of Moldova", îndeplinit cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Praga, manager al proiectului internaţional “Resources pilot for cross-border preservation of the aquatic biodiversity of Prut River”, executor în cadrul a 27 proiecte naționale și internaționale. Fiind membru a trei ONG şi al Consiliului Director al Centrului Regional de Mediu-Rec-Moldova a realizat un şir de proiecte în domeniul protecției mediului.

Din anul 2000 până în prezent, a susţinut cursuri la secţia zi cât şi la învăţământ cu frecvenţă redusă în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, fiind titular al cursurilor „Ecologia acvatică”, „Hidrobiologia”, „Ecologia microorganismelor acvatice”, „Metodologia cercetării ştiinţifice”, „Principii, metode şi tehnici ale redresării ecologice”. Este autoare a 3 lucrări metodico-didactice (ghiduri) pentru studenţi privind metodologia aprecierii calităţii apei ecosistemelor acvatice, al paşapoartelor şi programelor de doctorat la specialităţile „Hidrobiologie, ihtiologie” şi „Ecologie”, aprobate de Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare din Republica Moldova (situl CNAA www. cnaa.md.).

O contribuţie semnificativă a adus în pregătirea şi reciclarea cadrelor ştiinţifice în domeniul hidrobiologiei, ihtiologiei, zoologiei, ecologiei, în desfăşurarea activităţii ştiinţifico-organizatorice şi obşteşti a Institutului de Zoologie al A.Ş.M. Sub conducerea dnei Laurenţia Ungureanu au fost susţinute 3 teze de doctor în biologie, 2 teze de master, 12 teze de licenţă, în prezent perfectează tezele de doctorat 2 doctoranzi şi 4 competitori. Doi tineri cercetători, sub conducerea dnei profesor Laurenția Ungureanu au obţinut burse de merit ale Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică și Bursa Elvețiană.

Activează în calitate de membru al Comisiei de Experţi în Biologie a Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare al Republicii Moldova. Concomitent dna Laurenția Ungureanu începând din anul 2004 activează în calitate de secretar ştiinţific al Consiliilor ştiinţifice specializate din cadrul Institutului de Zoologie al AȘM, abilitate cu dreptul de a organiza susținerea tezelor de doctor şi doctor habilitat la specialitățile 03.00.08-Zoologie, 03.00.18-Hidrobiologie, ihtiologie și 03.00.16-Ecologie. Astfel în perioada anilor 2004-2014, cu suportul științific al dnei Laurenția Ungureanu, au susținut tezele de doctor și doctor habilitat 19 persoane.

Realizează o intensă activitate de recenzare şi expertiză ca secretar responsabil al colectivului de redacţie al compartimentului « Zoologia » al revistei științifice recenzate de categoria „B” „Buletinul AŞM. Ştiinţele Vieţii” și recenzent al revistei internaționale - ”Journal of Sustainability and Environmental Safety CLEAN - Soil, Air, Water”.

În funcţia de director adjunct pe probleme de știință a Institutului de Zoologie al AȘM manifestă capacităţi organizatorice şi administrative excepţionale, mobilizează colectivul din subordine la perfecţionarea profesionalismului, competitivității în plan național și internațional, concretizarea şi actualizarea direcţiilor principale de cercetare, contribuie la crearea unei atmosfere favorizante de colaborare şi realizare a activităţii ştiinţifice şi didactice. Cu o deosebită responsabilitate desfăşoară o activitate fructuoasă în vederea sporirii suportului ştiinţific în soluţionarea problemelor economiei naţionale prin implementarea metodologiei moderne de cercetare, revitalizarea bazei tehnico-materiale, pregătirea cadrelor, extinderea relaţiilor internaţionale cu instituțiile de profil ş.a.

Fiind înzestrată cu o serie de calităţi valoroase cum sunt perseverenţa, exigenţa, modestia, un nivel înalt al culturii comunicării şi o puternică forţă de convingere, se bucură de stima şi respectul colegilor, doctoranzilor şi a studenţilor.

Academician Aurelian Gulea, coortdonator al Secției Științe Naturale și Exacte a AȘM
Academician Ion Toderaș, director al Institutului de Zoologie, AȘM.
Dr. hab., profesor Elena Zubcov, șef al laboratorului Hidrobiologie și Ecotoxicologie al Institutului de Zoologie, AȘM.