Să fiţi fericit! – mesajul expoziţiei de mărţişoare

2008-02-29

În ultima zi a lui februarie Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a inaugurat Expoziţia de mărţişoare, ajunsă la cea de a V-a ediţie. La acest eveniment remarcabil, organizat în ajunul sosirii primăverii, au participat diferite categorii de creatori, începînd cu cei de la grădiniţe de copii, elevi, meşteri populari şi terminînd cu persoane de vîrsta a treia din aziluri. Astfel, putem afirma cu certitudine că Expoziţia de mărţişoare, organizată de această instituţie ştiinţifică şi de cultură, a atins la ultima ediţie dimensiuni naţionale. Chiar şi după deschiderea ei mai continuau să vină reprezentanţi a diferitelor organizaţii şi să prezinte standuri cu mărţişoare alb-roşu pentru vasta expoziţie de la etajul II.

Deşi tradiţia de a purta mărţişoare în prima lună a primăverii există şi la alte popoare balcanice ca bulgarii, grecii, macedonenii, sîrbii, croaţii, ungurii de sud, a relatat pentru presă dr. Varvara Buzilă, vicedirector ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, la noi mărţişoarele reprezintă un simbol al identităţii noastre culturale. Acestei vechi tradiţii actualmente îi redăm noi sensuri, noi semnificaţii. Bunăoară, de a transmite în prima zi de primăvară prin-un simplu mărţişor alb-roşu afecţiunea noastră şi respectul faţă de o anumită persoană. Mesajul expoziţiei este de a accentua dreptul la fericire al fiecărui cetăţean al ţării noastre, al fiecărui vizitator. De aceea în fiecare dimineaţă cînd ne punem un mărţişor la piept, trebuie să ne sincronizăm la acest mesaj şi să ne spunem ferm: astăzi voi avea o zi deosebită, astăzi voi reuşi… şi vom reuşi, la sigur – ne îndeamnă Varvara Buzilă.

În ultima zi a lui martie vom agăţa mărţişorul purtat pe parcursul unei luni de creanga unui măr înflorit, dacă dorim să fim rumene ca mărul; de creanga unui cireş înflorit, dacă dorim să fim albe şi frumoase ca aceste flori. Important este că primăvara cînd reînvie natura, reînvie după o iarnă lungă şi omul care se manifestă prin noi dorinţe şi valenţe creative ale potenţialului său intelectual. Iar acest frumos mărţişor e un fel de intermediar între om-cer-natură.

Deci, dăruiţi apropiaţilor Dvs. mărţişoare şi să credem în aceste simboluri ale primăverii!

Tatiana Rotaru