Dr. Dumitru Grama, un explorator de marcă al dreptului românesc, a celebrat aniversarea a 75-a

2018-11-05
 

Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice a organizat, la 30 octombrie 2018, o masa rotundă consacrată celebrării aniversării a 75-a a doctorului Dumitru Grama, explorator de marcă al dreptului românesc, dar și evocării activității de 50 de ani de cercetare științifică ale conferențiarului. Manifestarea științifice se include în programul de acțiuni consacrate Zilei Științei în Republica Moldova.

La evenimentul aniversar au fost prezenți colegii din cadrul institutului, precum și prieteni, discipoli de-ai omagiatului, manifestarea fiind moderată de vicedirectorul, dr.hab. Victor Juc.

„Evenimentul de astăzi este o frumoasă posibilitate de a-l susține, a-l încuraja și în cele din urmă, a face un lucru frumos pentru colegul nostru, dr. Dumitru Grama, un temerar al cercetării”, a spus dr. hab., prof. Valeriu Cușnir, directorul ICJP, în cuvântul său inaugural. Directorul Cușnir a evocat personalitatea cercetătorului, punctând cele mai relevante aspecte din cariera științifică, precum și din viața Domniei Sale, care l-a purtat pe mai multe drumuri deloc netede și i-a trimis în cale mai multe încercări, dar pe care le-a parcurs cu demnitate, noblețe și sens. „Atunci când a căzut, a știut să se ridice și s-a menținut chiar și în cele mai dificile timpuri, or, de la înălțimea celor 75 de ani, atunci când privește în urmă, într-o perioadă în care ideologia, de fapt, nu tolera careva viziuni cu conotație românească, dânsul a reușit să facă o incursiune în aria dreptului românesc, să scoată în evidență concepțiile social politice și juridice ale lui Andronache Donici”, a remarcat prof. Cușnir, specificând că pe parcursul anilor, dr. Grama a păstrat un spirit foarte lucid și avansat de muncă, de muncă asiduă, fapt ce îl caracterizează și în prezent. „Mă gândeam deseori cu câtă grijă ați scos în evidență mai multe probleme care frământă societatea, inclusiv cele ce se referă la coeziunea interetnică, cu câtă grijă ați definit ceea ce înseamnă minoritate națională, grup național, v-ați preocupat de securitatea alolingvilor, de respectarea drepturilor acestora, dar cel mai important, v-ați centrat efortul pe ceea ce este haina juridică a dreptului, pe limbă. Ați scos în evidență vaste monumente istorice, și ați încercat cu lux de probe să demonstrați că dreptul românesc tot timpul a fost îmbrăcat într-o haină, limba română”, a rezumat directorul Valeriu Cușnir.

Un cuvânt de felicitare pentru dr. conf. Dumitru Grama a exprimat acad. Ion Guceac. În evocarea sa, academicianul a încercat să-și amintească perioada, împrejurările în care au făcut cunoștință, realizând că l-a cunoscut pe protagonistul evenimentului din lucrările semnate de el, mai exact, la începutul anului 2000, atunci când a început cariera didactico-științifică, la acea vreme având nevoie de mai multe date informative privind istoria statului și dreptului românesc. „Sunteți un veritabil gardian al arhivelor istoriei statului și dreptului românesc care proveniți din rândul basarabienilor care sunt consacrați și devotați istoriei neamului și trebuie să vă admirăm, mai ales cei care am început mai târziu activități importante în domeniul explorării științifice, deoarece dumneavoastră sunteți o persoană care, punând mâna pe coarnele plugului, când intrați în câmpul științei, arați adânc, profund, viteza cu care faceți lucrul acesta este deja cunoscută, fiindcă permanent sunteți în retard atunci când prezentați articole și lucrări științifice și asta demonstrează încă o dată tenacitatea și străduința cu care realizați orice activitate și îndepliniți obiectivele trasate”, a menționat acad. Guceac. Totodată, academicianul a exprimat speranța că prof. Grama va avea încă timp suficient pentru a scrie o lucrare autobiografică, aceasta însemnând poate mult mai mult decât alte lucrări, fiindcă va fi pus la dispoziția publicului larg o viață de om adevărat, consacrat unor valori, care pe parcursul timpului nu și-a strămutat viziunea sa asupra ceea ce reprezintă viața, cum trebuie aceasta de trăit.

Cu sincere urări de sănătate în adresa conferențiarului Dumitru Grama a venit și dr.hab., prof. Gheorghe Costachi, pe care în cei 46 de ani de când îl cunoaște, îl știe de un om modest, sincer, responsabil, cu înalte calități morale, un om de omenie și un adevărat prieten. „Ca om al științei, în cei 50 de ani de activitate, pe tărâmul dat s-a remarcat ca un savant profund, cu o gândire analitică și viziuni proprii bine argumentate. Astăzi, la acest popas aniversar, putem constata că Domnia Sa a adunat numeroase realizări frumoase pe plan științific. A studiat profund importante probleme ale societății noastre, a venit cu explicații și soluții fundamentate științific la fiecare dintre ele, a publicat numeroase studii, înregistrând un aport enorm în dezvoltarea științei din Republica Moldova”, a remarcat prof. Coctachi, reliefând că omagiatul, colegul și prietenul său este un exemplu viu de dăruire în tot ceea ce face, iar pentru întreaga societate științifică dl Dumitru Grama rămâne a fi o personalitate notorie cu o bogată experiență de viață pedagogică și științifică.

Sincere felicitări cu prilejul aniversării și aprecieri pentru întreaga activitate a cercetătorului, colegului și prietenului Dumitru Grama a adresat dr.hab. prof. Andrei Smochină, caracterizându-l ca pe o piatră scumpă. Și astăzi, la această vârstă, a remarcat profesorul, acea pietricică care îi aparține dumnealui, debordează de energie pozitivă care este atât de benefică colegilor, studenților, doctoranzilor, dar și tuturor celor care îl înconjoară.

Din partea Institutului de Istorie, care cândva se numea Institutul de Istorie, Stat și Drept, un mesaj de felicitare i-au adresat omagiatului dr. hab. în filosofie Ana Pascaru, şef Secție Filozofie și dr.hab., prof. Gheorghe Bâbână. Colegii i-au dorit sărbătoritului multă sănătate, prosperitate, pace în familie, realizări pe potriva așteptărilor. Urări de sănătate, felicitări și realizări au venit și de la colegii de institut, dr.hab. Pantelimon Varzari și dr. Ion Rusandu.

Onoarea de a-și omagia mentorul Dumitru Grama, una din personalitățile marcante din domeniul jurisprudenței a exprimat-o discipolul aniversarului, dr. Vlad Vlaicu. „Dl Dumitru Grama reprezintă pentru noi, doctoranzii, întruchiparea sprijinului blând și înțelept, intelectual desăvârșit, dascăl și slujitor pe tărâmul științei și al cunoașterii, personalitate care ne-a îndrumat și povățuit mereu cu dragoste, generozitate și înțelegere. Mereu calm, corect și cinstit, oricând oferindu-ne ajutorul, noi doctoranzii astăzi îi datorăm mult prin îndrumările, sfaturile și încurajările sale. Am ajuns acolo unde suntem”, a spus discipolul.

La rândul său, omagiatul a ținut să mulțumească tuturor pentru că au venit să-l omagieze la acest prag aniversar, adrese speciale fiind pentru conducerea Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice care i-au organizat această masă rotundă care este mai curând o sărbătoare pentru el. În contextul cuvintelor de gratitudine, a rugat colegii să țină un minut de reculegere pentru toți cei care l-au îndrumat în anumite perioade ale vieții lui și acum nu mai sunt în viață. Sărbătoritul și-a spus pe scurt povestea vieții sale deloc ușoară, depănând din amintirile legate de anii copilăriei, adolescenței, studenției, mai triste și mai vesele, despre dorința de a face carte, inițierile în cercetare, despre primele articole, lucrări științifice și despre cei care au pus un cuvânt la timpul potrivit, grație cărora a ajuns să fie cel, pe care îl cunosc toți ca un om vertical, onest, responsabil, un bun coleg și un cercetător recunoscut în domeniu. Cele relatate de protagonistul zilei erau ilustrate cu anumite documente de valoare istorice, astfel încât s-a creat senzația că toți au asistat la o prelegere, dar și la o lecție de viață.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM