Femeia în știință. Cum este ea?

2019-03-08

2. Eugen Doga.jpg

E de domeniul evidenței să observăm că în ajunul sărbătorii de 8 Martie, cuvintele înălțătoare și florile sunt la mare căutare. Cine nu se prea descurcă la vorbe, când vine discuția despre femei, fac ceea ce nu e în afara sferei lor de expertiză, câte o surpriză mai ingenioasă și le duc pe femei în locul acela, unde se întâlnește poezia cu economia. Se construiește o emoție și se redă o stare anume și femeii îi place. Mai vine câte o melodie sfâșietoare, ei, nu chiar de tăiat venele, dar așa, pentru a crea ambianță sau atmosferă, cum spunem noi, și îi rugăm frumos pe bărbați să exagereze chiar, că na, nu în toată ziua simțim averse de bucurie și alintare din partea lor, deși nu ar fi un mare păcat, zicem noi. Ne place, da. De ce? Pentru că numai ei, bărbații, pot argumenta aproape științific intuiția. Intuiția femeii. Pentru că e frumos și aici gloria e inutilă.

Și deși ai vrea să nu mai apună această minune, constați totuși că nu e atât de simplu să fii pusă să reziști zilnic unor asemenea „provocări”. Și asta pentru că însăși viața ne învață că miracolul ține o clipă. Pentru că de mâine, adică după 8 Martie, femeia trebuie să fie iarăși puternică. Femeia trebuie să nască, să crească copii, să sufere purtându-le destinul, să se scoale prima, să pună pe masă, să plece la serviciu, să facă medicină, profesorat, știință, să educe copii, să scrie, să coase, să zidească, să construiască, să coacă pâine, să conducă afaceri… Și, în tot acest timp, să stea toată ziua cu grija casei, cum să facă să vină ea prima de la serviciu, să aștepte copiii și să iubească bărbatul, să zâmbească și, atenție, să nu cumva să pară obosită. Da, și să nu uit, să aibă răbdare. De ce? Pentru că e de aur. Să fie toleranță cu dușmanii, să se împace cu vecinii și cu colegii, în caz contrar, ar fi lipsită de cultură și, cui îi trebuie așa ceva la serviciu? Da, și să fie îngrijită, strălucitoare, inclusiv cu creierul, și la serviciu ca și acasă s-o facă invidioasă chiar și pe furnică. Să ducă crucea cea sfântă pe care i-a dat-o Dumnezeu, că de altfel, n-o să poată trece prăpastia separată de ape învolburate acolo (!).
 
Și aici surpriză… Doamne, zice femeia, îți mulțumesc că mi-ai dat atâta răbdare… Că, de putere nu mai spun. Și în timp ce ea, femeia se lamentează și se mândrește că este puternică și cu o tonă de răbdare, bărbații cad în uimire. Da de unde ai atâta putere, Femeie, că mă enervezi. Aceasta colecție de ilustrații am adunat-o așa, despre noi femeile, în general.
 
Dar acum încercăm să aflăm cum și cu ce ne surprinde femeia din știință și care știe doar ea cum e să trăiești bucuria din spatele descoperirilor și să sărbătorească în același timp viața extraordinară a femeii din ea. Pentru că ea, femeia din știință, este cunoscută ca o femeie cutezătoare, deschizătoare de drumuri în mai toate domeniile, în medicină, matematică, biologie, chimie, economie, istorie etc., vom încerca să aflăm stau nu femeile „în spatele” bărbaților de succes, sunt sau nu sunt respectate și apreciate pentru munca lor, sunt sau nu discriminate pentru că au curajul să facă același lucru ca și bărbații, sunt sau nu sunt desconsiderate pentru curajul sau perseverența lor, sunt sau nu femeile din știință modele de urmat pentru cei sau cele care vor să-și urmeze visul în știință…
O consemnare
de Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM

2. Eugen Doga.jpg
Academician Eva GUDUMAC     
Pentru a avea carieră în știință este nevoie să ai o persoană care să te ghideze la etapele corespunzătoare. Eu am avut noroc de academicianul Natalia Ghiorghiu, care a avut încredere în puterile mele, m-a ghidat, m-a impus și, prin urmare, am ajuns ceea ce a dorit profesoara mea. Pe parcurs, bineînțeles, am avansat în această direcție, dar, dacă mentorul meu nu vedea în mine acel potențial de savant, eu niciodată nu mergeam în știință. Avea să fiu un simplu medic bun, chirurg bun, poate. De aceea, cred că generația care vine trebuie și ei să aibă încredere și să se bazeze pe acele personalități care sunt profesioniști în domenii, care fac știință, care fac știință adevărată și care sunt siguri că fără sănătate în societatea noastră nu poate fi o economie prosperă, deoarece sănătatea și economia sunt două lucruri care trebuie să fie apreciate și înțelese de toți. Toate acestea îmi oferă dreptul să cred că o femeie în știință este binevenită, ea poate face lucruri destul de frumoase și tot ea le poate face pe toate în așa mod că are de suferit nici familia. În schimb, câștigă foarte mult societatea.  
Cu referire la faptul dacă am simțit discriminare pe acest fond, vreau să spun că am inițiat problemele în știință încă în fosta Uniune Sovietică. Primele teze le-am susținut la Moscova, nu am simțit nici o discriminare din partea colegilor mei. Dimpotrivă, am avut o susținere extraordinară atât din partea colegilor, colectivului din toate punctele de vedere.

2. Eugen Doga.jpg
m.c. Elena ZUBCOV, șef Laborator Hidrobiologie și Ecotoxicologie al Institutului de Zoologie, Institutul de Zoologie        
Consider că dacă nu ar fi femeile, nu ar fi nici lumea care este astăzi. De aceea, pentru mine niciodată nu a fost pusă problema că sunt femeie în știință. Niciodată nu am simțit că mă deosebesc cu ceva de conducerea pe care am avut-o, care în majoritate era din bărbați când am venit eu. Drept confirmare e și dovada faptului că în laboratorul unde activez, 80% sunt femei și eu mă bucur pentru fiecare din ele. Sunt frumoase, deștepte, cu cunoștințe, deci, femeia răzbate. Și în timpurile acestea atât de grele, dar și în cele care erau mai favorabile, femeia permanent găsește o floricică care face viața mai frumoasă. Femeia îmbogățește viața, femeia întotdeauna zâmbește atunci, când poate ar trebui să plângă și asta înseamnă foarte mult. Femeia dă viață, învață, e puternică, frumoasă și, nu în ultimul rând, e generator de idei.   
   

2. Eugen Doga.jpg

Dr. hab., Olga Gagauz, vicedirector ştiinţific al Institutului Național de Cercetări Economice        
Eu consider că în societatea noastră există toate condițiile ca o femeie să poată să-și facă carieră, doar să vrea. Sunt toate condițiile și femeile în ultimul timp demonstrează acest lucru, pentru că ele devin mult mai active, mult mai implicate. Nu trebuie să uităm însă că femeia rămâne femeie și dimensiunea umană a femeii se manifestă întâi de toate în raport cu copiii și soțul. Deci, a insista pe carieră în detrimentul familiei îmi pare ca nu este bine, de aceea, în opinia mea, abordarea socratică, calea din mijloc este cea mai bună variantă. Eu sunt sigură că totul depinde de capacitatea omului, de a stabili anumite contacte și categoric nu contează că ești femeie sau bărbat, dacă tu poți să gestionezi niște relații, să ai o comunicare bună, să convingi lumea că ești bună, să ai argumente pentru ceea ce vrei să faci, ești acceptată și chiar ai tot suportul. Eu cred că femeia este foarte apreciată, avem foarte multe tinere, femei în știință. De exemplu, în Centrul de Cercetări Demografice majoritatea suntem doamne și domnișoare și din experiența mea, eu lucrez și activez în cadrul AȘM, începând cu anii 1990 și tot timpul am fost apreciată, niciodată nu am simțit că munca mea nu a fost apreciată și sub acest aspect nu văd o discriminare oarecare a femeilor în domeniul științific. Faptul că poate nu se reușește tot timpul și este de dorit să avem mai multe doamne, domnișoare, ca să vină în știință, în cercetare, este foarte important și rezultatele care au fost obținute pe parcursul anilor de către femeile care se ocupă cu știința în diferite domenii sunt foarte remarcabile. Sunt exemple foarte multe în toate domeniile. Femei în știință sunt mai puține decât bărbați probabil din cauza că este mai complicat de îmbinat activitatea familială cu activitatea științifică. Există perioade când femeia trebuie să aibă grijă de copii, familie și această pauză în activitatea științifică, probabil, este acea piedică care nu le permite să obțină niște rezultate științifice în egala măsura cu bărbații.   

2. Eugen Doga.jpg
Dr.hab. Svetlana CODREANU, director Institutul microbiologie și biotehnologie
Michel de Montaigne, în sec XVI, considera că cea mai onorabilă știință pentru femei este știința menajului. Suntem norocoase că ne-am născut în secolul când femeia are posibilitatea să demonstreze că și alte științe îi fac onoarea (cu toate că menajul rămâne a fi o responsabilitate a femeii). Institutul de Microbiologie și Biotehnologie este una dintre cele mai „feminine” instituții de cercetare din țara noastră (femeile constituind circa 80% din membrii colectivului). Cariera în cercetare științifică oferă satisfacția obținută din cunoașterea și descoperirea lucrurilor interesante, dar implică și un volum mare de muncă și nevoia continuă de studiu și perfecționare. Și să nu uităm și de responsabilitățile de acasă, mai ales când copiii sunt mici. Și femeile din instituția noastră pot să confirme că nu este imposibil să fii un cercetător de succes și o mamă în același timp, atunci când ai susținerea familiei și a colectivului în care activezi. Am avut parte de această susținere, chiar din primele zile când am decis să devin cercetător și mă bucur de această susținere și azi.  
 
2. Eugen Doga.jpg
Dr. conf. univ. Inga ȚIȚCHIEV, directorul Institutului de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”
Este un mit faptul că femeile nu se pot realiza în știință pentru că dacă depui efort și vrei să ajungi undeva, ajungi, și nu are importanță ești femeie sau bărbat. Până la urmă contează scopul care ți-l pui și dacă îți urmezi scopul, lucrând foarte mult, ajungi să-l atingi și în consecință, obții rezultate atât la nivel științific, cât și la nivel de avansare.    
Scopul meu de bază nu a fost să ajung director de institut, scopul meu a fost să-mi fac lucrul de fiecare zi așa cum trebuie și cum pot eu mai bine și cred că datorită faptului că am reușit în fiecare zi să fac ce am putut eu mai bine, am și ajuns acolo unde am ajuns.
Le doresc femeilor cu prilejul acestei sărbători, în primul rând, să aibă sănătate, susținere, din partea familiilor, să-și urmeze visele și să meargă așa pe drumul stabili fără ca să se gândească așa că nu pot ajunge, deci se poate ajunge.
Este adevărat că o femeie care e susținută de familie, răzbate și fără asta evident nu se poate.   
             

2. Eugen Doga.jpg

dr. hab., Rodica STURZA, șef Departament Enologie și Chimie, UTM, membru al Secției Științe Exacte și Inginerești al AȘM
Referitor la mitul că femeia are un rol preponderent în știință, vreau să spun că actualmente acesta nu mai este un mit, ci este o realitate, deoarece femeile în lupta lor pentru emancipare au atins recorduri similare cu cele ale bărbaților. Se spune că există anumite impedimente referitor la avansarea femeilor în știință. Cred că ar fi greșit, fiindcă în linii generale, la noi se respectă cerințele față de competență, niciodată nu s-a pus accentul pe apartenența la gen. Totuși, aș vrea să menționez momentul că atunci, când tinerii își încep cariera în domeniul de cercetare, adesea femeile sunt defavorizate din simplu considerent că, plecând în concediul de maternitate, ele își pierd puțin din timp față de colegii lor bărbați și chiar și mai târziu, atunci când copilul e bolnav. Deci sunt lucruri foarte complexe și consider că ar trebui să fie pus accent pe faptul că femeia face un lucru dublu, începând din tinerețe, ea muncește dublu față de bărbați, fiindcă ea, crescând copii și îndeplinindu-și funcțiile de mamă și soție, trebuie să muncească mai mult pentru a atinge acele rezultate precum bărbații.       
Eu le doresc femeilor din știință să nu dispere niciodată. Oricare ar fi impedimentele, trebuie să meargă înainte și dacă azi ai o zi mai puțin reușită, mâine cu siguranță, vei obține rezultatul la care tinzi de ceva timp.     
 
2. Eugen Doga.jpg
Conf. univ. dr. Silvia CORLĂTEANU- GRANCIUC, secretar științific al Institutului de Istorie
Până nu demult în societate predomina opinia, conform căreia bărbații se plasează pe locul întâi în știință și sunt superiori femeilor. Este adevărat că acest stereotip era prezent atât în Europa Orientală, cât și în cea Occidentală. Femeia însă, a luptat mereu pentru a-și asigura un loc decent alături de cei „care conduc lumea”. Din cele mai vechi timpuri istoria ne confirmă că numărul bărbaților afirmați în domeniile social-economic, politic, cultural, științific etc. a fost numeric superiori femeilor. Totodată, este de remarcat că cele nouă muze ale grecilor antici, fiicele Zeiței Memoriei, erau reprezentate în chipuri feminine.
Din sursele documentare ajunse până în zilele noastre s-au păstrat nume de femei care au jucat un rol aparte în diferite domenii ale vieții societăților. Nu întâmplător, de numele lor sunt legate multe descoperiri. Astfel, o avem pe Hypatia din Alexandria (între 350-370 e.n.), matematician, filosof, astronom de origine greacă. Mai mult chiar, marile imperii antice, dar și cele medievale, cum ar fi Imperiul Bizantin, au cunoscut numeroase figuri celebre ale împărăteselor care au avut o contribuție substanțială la dezvoltarea imperiului. Basilesele (împărătesele), înzestrate cu spirit ascuțit al pragmatismului și logicii deductive, au asigurat stabilitate și prosperare imperiului și au lăsat opere scrise în domeniile literaturii, legislației, istoriei, teologiei etc., cum au făcut, spre exemplu, împărăteasa Bizanțului Teodora (sec. VI) sau Trotula din Salerno, femeie medic chirurg ce a operat în plin ev mediu întunecat (sec. XII), lăsând posterității câteva tratate medicale în domeniul obstreticii și ginecologiei. Aceste calități, în anumite condiții, ar fi fost excelente pentru oamenii de știință. Din antichitate și până în prezent istoria ne-a transmis contribuțiile substanțiale ale multor femei în diferite domenii ale științei. Acest șir de nume, de la Heloise (1092-1164) care a excelat în domeniul teoriei literaturii franceze și până la Maria Sklodowska Curie, fizicizan și chimist, (1867-1934) poartă aura unor mari sacrificii.
Pentru a se afirma, femeile timpului, în mare parte, trebuia sa spargă stereotipuri. Astăzi, accesul femeii în știință nu este îngrădit și tot mai multe îmbrățișează domenii complicate, de la explorarea adâncurilor pământului și a oceanelor la penetrarea cosmosului și descifrarea avantajelor științelor exacte, înaintând descoperiri cu totul de neconceput scurt timp în urmă. Spărgând stereotipuri, femeia modernă are posibilitatea să îmbine armonios viața de familie cu farmecele sale: maternitatea, creșterea copiilor, grijile față de cei apropiați, cu interesele personale, călătoriile, comunicarea, cu ceea ce-i place și reușește să facă mai bine, inclusiv, în domeniul științei. Este suficient să dorească acest lucru și să persevereze.