Premieră absolută la sudul republicii: Academicianul Ion Bostan a oferit băștinașilor o ocazie unică de a fi mai aproape de stele

2019-06-04


Ziua de 1 iunie parcă nu prevestea nimic ieșit din comun, cu excepția faptului că micuții vor ieși tradițional cu părinții lor la multașteptata înghețată, la mașinuțe sau la vreun spectacol de ziua lor. Dar iată că în această zi, undeva, într-o localitate din sudul țării, s. Brînza, r-anul Cahul, copiii și nu numai, au avut parte de întâmplări și lucruri curioase, care au ținut loc chiar de premieră.

Locuitorii satului Brînza au participat la o adevărată sărbătoare și nu una oarecare, dar una aproape cosmică. Sătenii, dar și oaspeți din raion, Chișinău, au participat la inaugurarea unui  Planetariu în cadrul Liceului Teoretic „Academician Ion Bostan”, acesta fiind o premieră absolută pe țară, iar liceul fiind primul care și-a deschis un Planetariu. Explorarea dintotdeauna a fost în natura noastră, iar inițiativa de a aduce cosmosul mai aproape de curioșii care sunt mereu gata să navigheze către stele, îi aparține academicianului Ion Bostan, director al Centrului Național Tehnologii Spațiale din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, originar din satul Brînza și al cărui nume, după cum ați reușit să observați, îl poartă cu onoare liceul.
 
În vizita sa, la evenimentul de inaugurare, acad. Ion Bostan a fost însoțit de dr. conf. univ. Vitalie Chistol, Catedra de Fizică, UTM, șef observator la Astronomică și Planetariu din Chișinău a UTM, dr. în istorie, cercetător științific Centrul de Studii Enciclopedice, Ion Xenofontov, cercet. științific Alexandru Furtună, Institutul de Istorie. La festivitate au fost prezenți și dl Ion Groza, deputat în Parlamentul RM, ex-președintele r. Cahul; vicepreședinții r. Cahul, Calmîc Vladimir și Trangoi Sergiu; dr. prof.univ., cetățean de onoare al satului Brânza, Marin Alexandru; Leonid Catera, primarul satului Brânza; Maria Bichir, director al Liceului Teoretic „Academician Ion Bostan”; preotul satului, secretarul protopopiatului Cahul, Dionisie Grăjdeanu ș.a.
 
Construcția și inaugurarea primului Planetariu din regiune a fost posibilă grație contribuției Universității Tehnice din Moldova, prin implicarea și coordonarea nemijlocită a acad. Ion Bostan, precum și cu sprijinul Consiliului raionului Cahul și a Primăriei satului Brânza. Planetariul este amplasat în clădirea Liceului Teoretic „Academician Ion Bostan”, reconstruită și adaptată pentru instalarea cupolei. Întreaga construcție este dotată cu echipament performant, de care, potrivit autorilor proiectului, la ora actuală nu dispune nici un alt liceu din republică. Aceasta include un telescop Celestron cu apertura de 14 inci, iar în interiorul cupolei este montat un ecran în formă sferică, fapt ce creează senzația de navă cosmică. Imaginile sunt prezentate în format 3D la 360 de grade. De menționat că monitorul a fost construit de către specialiștii Universității Tehnice din Moldova, fiind respectate aceleași forme și aceleași componente utilizate anterior pentru Planetariul Universității Tehnice, sala fiind o ca o copie a Planetariului UTM.
 
După ce a fost tăiată panglica de inaugurare, norocoșii pasionați de fizică și astronomie au putut urmări corpurile cerești direct în spațiu, în timp real. Iar pentru ca, călătoriile printre stele, planete și constelații să fie cât mai fascinante, în ajutor le-a venit dr. conf. univ. Vitalie Chistol, de Catedra de Fizică, UTM, șef observator la Astronomică și Planetariu din Chișinău a UTM. A venit special de la Chișinău pentru a prezenta un spectacol de Planetariu care a inclus bolta cerească, mișcarea stelelor, a constelațiilor, constelațiile după cum și le-au imaginat grecii antici, precum și toate planetele din sistemul solar. La final specialistul a prezentat un mic filmuleț despre găurile negre, acesta fiind mai mult ca un clip muzical, ca o metodă de predare prin cântec, pentru a fi mai atractiv.
 
Realizatorii proiectului sunt încrezuți că de azi înainte orele de fizică și astronomie vor fi mult mai interesante atât pentru liceenii de la Brânza, cât și din toate localitățile din Lunca Prutului de Jos.
„Astăzi noi am inaugurat Planetarului din satul Brânza care este un obiectiv, în viziunea mea, nu doar pentru satul Brânza, dar și pentru toate satele din Lunca Prutului, fiindcă în acest Planetariu pot fi vizionate diferite aspecte ale universului, planete, galaxii, putem viziona concepte ale fenomenelor astronomice”, a menționat acad. Bostan, reiterând că acest Planetariu a fost creat cu suportul financiar al autorităților publice locale, a Primăriei satului Brânza și a UTM, în perioada când deținea funcția de rector al acestei instituții. Întrebat de unde această idee inedită și de ce anume satul Brânza, savantul a menționat că acum câțiva ani, rectorii au fost rugați de demnitari de la minister să contribuie cu ceva pentru dezvoltarea satelor, fie să doteze sălile de clasă cu calculatoare, cu imprimante etc. Atunci, rectorul Bostan a spus: „Am să fac și eu, dar voi face pentru satul natal”.
 
Prima clasă de calculatoare a apărut în satul Brânza prin dotarea din partea UTM, toate celelalte dotări, alocațiile fiind făcute de autoritățile publice locale, Ministerul Educației, inclusiv procurarea telescopului Celestron pentru sat care, de fapt, va fi și partea componentă a punctului de sprijin de monitorizare a zborului satelitului care se află în curs de elaborare la UTM, a relevat acad. Bostan. În contextul selectării acestei locații, conform tehnologiilor spațiale, a explicat savantul, trebuie să fie cel puțin două puncte de sprijin de monitorizare a zborului satelitului la o depărtare de 200 km unul de altul, fiindcă altitudinea de zbor al viitorului satelit într-un sat din Moldova va fi de 650 km. Și academicianul a  calculat că 200 km sunt exact până la Brînza. Jurnaliștii mai insistenți i-au replicat academicianului că mai avem o direcție unde sunt peste 200 km, la nord, de exemplu. De ce nu a deschis acolo? Și chiar dacă a fost o glumă, acad. Bostan le-a răspuns: „Lasă să semene și ei câte un curpen de bostan, să-și facă câte un Bostan și atunci vor avea și ei un centru”.       
 
„Domnule academician, să știți că nu sunt mulți bostani în țara noastră, cel mai important Bostan e la Brînza”, a menționat dl Ion Groza, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ex-președintele r. Cahul, exprimând certitudinea că aici va fi un centru de studiu pentru toți copiii din sudul țării, nu doar pentru cei din s. Brînza.
 
„O mândrie pentru raionul Cahul, pentru satul Brînza, pentru Republica Moldova”, a declarat  vicepreședintele raionului Cahul, Sergiu Trangoi, cu mulțumiri și gratitudine pentru acad. Ion Bostan, argumentând că deschiderea Planetariului este o parte din mica, poate, contribuție, pe care administrația publică locală, administrația liceului le propun pentru dezvoltarea tinerilor din RM, pentru că ei au fost, sunt și vor fi nu dor prezentul, dar și viitorul nostru.
           
Și pentru că managerul școlar este sufletul instituției, directorul Liceului Teoretic „Academician Ion Bostan”, Maria Bichir a perseverat continuu pentru finalizarea acestui proiect mult așteptat de întreaga comunitate. „Pentru liceul nostru, astăzi sunt emoții deosebite, pentru că avem această satisfacție profundă că vom da start activității acestui Planetariu. Stele sunt un mister în acest univers, iar noi vom avea posibilitate să descoperim măcar parțial această taină, datorită dl acad. Ion Bostan. Dumneavoastră ne-ați oferit ocazia să fim mai aproape de stele și faptul că acest Planetariu, acest Centru de Tehnologii Spațiale se află în incinta Liceului Teoretic „Academician Ion Bostan” se datorează, în primul rând, Dumneavoastră”, a spus cu recunoștință directorul Maria Bichir.        
 
Vorbind de impactul pe care-l va avea acest proiect, directorul instituției a dat asigurări că acesta va fi mult mai mare și fi resimțit nu doar nu doar pentru r. Cahul, pentru zona de sud a RM, dar și pentru țările vecine, România și Ucraina, care vor avea acces la acest Planetariu, exprimând totodată speranța în realizarea unor colaborări atât de nivel intern, cât și internațional. Totodată, managerul liceului este sigură că Centrul de Tehnologii Spațiale va deveni unul din punctele de atracție a traseului turistic, care urmează să se consolideze în zona Lunca Prutului de Jos. „Într-un ceas bun acestui proiect și mulțumim tuturor celor care ne-ați fost astăzi alături ca să desfășurăm o frumoasă sărbătoare”, a mai spus dna Maria Bichir.
 
Proiectul educaţional are menirea de a contribui la dezvoltarea gândirii creative a liceenilor, a cunoaşterii de către ei a tehnologiilor moderne, dar și la înţelegerea mai profundă a temelor din cadrul cursului de fizică privind procesele electrofizice şi aerodinamice. De asemenea, realizatorii proiectului consideră că Centrul va contribui la învățarea, înțelegerea și însușirea practică a proceselor de depozitare și distribuire a energiei convertite prin intermediul sistemelor de conversie a energiilor regenerabile. Totodată, aici se preconizează și organizarea cursurilor de formare profesională pentru profesorii de fizică și astronomie din localitățile de sud ale țării, aceasta fiind alternativa deplasării la Chișinău.
 
Activitatea Centrului a fost încredințată unui tânăr specialist, profesor de fizică, Danu Alexei, iar realizatorii proiectului și-au exprimat încrederea că tânărul profesor va reuși să inspire elevii, să-i provoace la noi cercetări, să le cultive spiritul de cunoaștere.
 
Acad. Ion Bostan a exprimat speranța că acest Planetariu va atrage foarte mulți elevi din satele vecine, aceasta fiind o intenție de a oferi măcar câte ceva din ce se poate. Proiectul a fost apreciat de autoritățile publice locale, motiv pentru care savantul a ținut să mulțumească Consiliului Raional Cahul care, în repetate rânduri, a ținut cont de doleanța de a crea aici, la sudul republicii, un Planetariu. Domnia Sa a mulțumit și tuturor oaspeților, colegilor care au venit cu el de la UTM și AȘM,  primarului și directoarei liceului, fostei directoare, împreună cu care a și demarat acest proiect, dorindu-le să aibă câți mai mulți copii deștepți care să vină la universitățile noastre, pentru că în instituțiile universitare din RM pregătirea nu este cu nimic mai inferioară și nu cedează cu nimic celor din Occident.
 
Acad. Ion Bostan, după cum ne-am convins, este sufletul acestui grandios proiect, iar drumul către satul de baștină, unde urmă să aibă loc inaugurarea festivă a Planetariului, a fost ușor și senin, iar cele trei ore de drum au zburat pe neobservate. Și cum era de așteptat, revenirea la baștină a consăteanului a fost o sărbătoare în sine. Academicianul Ion Bostan, care este o adevărată mândrie și demnitate a comunității, considerat a fi patronul și spiritual al Liceului care îi poartă numele, a fost întâlnit cu tradiționala pâine și sare. Ce poate fi mai sensibil și mai onorant, decât aprecierea și considerația locului unde te-ai născut, unde a-i învățat primele înscrisuri și de unde ți-ai luat zborul pentru a deveni cineva în viață. A revenit. A revenit cu dorul și amintirile legate de anii frumoși ai copilăriei și adolescenței, cu respectul față de profesori și colegi, dar și cu plinul cel binecuvântat atunci când pleca la studii, lăsând părinții cu grija și dorul nestăvilit în suflet. A revenit la baștină pentru a răsplăti măcar prin ceva onoarea pe care o primește azi de la consăteni și de a oferi copiilor măcar câte puțin din ceea poate și la care nici nu putea visa, la timpul său. Pentru un tablou cât mai complet, menționăm și faptul că anterior, cu suportul autorităților locale, în sat a fost instalată și o turbină eoliană, o stație fotovoltaică, iar în octombrie anul trecut, a fost dat în exploatare un teren sportiv cu gazon artificial și inaugurată o Sală multifuncțională tehnologizată, UTM făcând o donație de 5 calculatoare și 4 notebook-uri pentru sală, mobilier și materialele didactice.
 
De acasă, acasă, am putea numi această reflecție, iar academicianul Ion Bostan cu siguranță că avea vibrația inimii întreruptă, deși nu dădea pe față, încercând și un sentiment frumos de mândrie firească pentru faptul că anume satul de baștină i-a oferit această oportunitate de a deschide un Planetariu, iar el a putut împlini un vis al său și al copiilor, al comunității, dar și din regiune și de ce nu, din republică.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM,
s. Brînza, r-nul Cahul,
1 iunie 2019