Ecouri și impresii de la Conferinţa internaţională în domeniile Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale (ICNBME-2019)

2019-09-23
Și-a încheiat lucrările Conferinţa internaţională în domeniile Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale (ICNBME-2019), un important forum ştiinţific multidisciplinar, cu o largă participare internaţională, care a avut loc pentru a patra oară, la Chişinău. Fizicieni, chimiști, electroniști, medici, specialiști în ingineria biomedicală din cca 20 de țări ale lumii, inclusiv, Germania, Franța, SUA, Japonia, Grecia, România, Federația Rusă, Belarus, Armenia, Georgia, Ucraina, Republica Moldova, au pus în discuție posibilități de utilizare a nanotehnologiilor și nanomaterialelor în biomedicină. 
Forumul se înscrie în ciclul evenimentelor orientate spre avansarea comunității științifice din țara noastră pentru o participare largă la programele europene și internaționale de cercetare științifică. În cadrul acestei Conferințe științifice de anvergură, s-a înscris, după cum am relatat în comunicatele anterioare de la eveniment, și Școala de toamnă în domeniul Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale, organizată de UTM, în perioada 14-21 septembrie 2019. 33 de tineri, studenți, masteranzi, doctoranzi au avut privilegiul de a fi audienți ai Școlii, în cadrul căreia au fost  ţinute  prelegeri de renumiți profesori din Japonia, Germania, Marea Britanie, precum și din  Republica Moldova.
Evenimentul a luat sfârșit, dar impresiile au rămas. Participanții forului care au fost prezenți la toate cele patru ediții, dar și cei, care au participat pentru prima oară la un atare eveniment științific important la Chișinău și care au vizitat și pentru prima oară Republica Moldova, și-au împărtășit din impresiile cu care au rămas atât despre conferință, cât și despre țara noastră, și pe care le vor lua cu ei și în țările lor. Iată câteva din opiniile oaspeților. 

O consemnare de Eugenia TOFAN, 
Serviciul de Presă al AȘM
 

Bogdan C. SIMIONESCU, Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni”, Iași, România
Sunt pentru prima dată la această conferință. Deși este ediția a IV-a, sincer, îmi pare rău că nu am fost la celelalte, fiindcă este extrem de interesantă prin personalitățile pe care le aduce, prin domeniile pe care le unește. Este vorba de inter-și trans-disciplinaritate la nivel de excelență. În primul rând, am întâlnit savanți din Republica Moldova cu care am colaborat, apoi am întâlnit colegi din străinătate, din aproape 20 de țări, inclusiv Japonia și SUA. Într-adevăr, cred că aceasta conferință adună cele mai importante personalități din lumea științifică pentru acest domeniu extrem de modern și cu perspective de dezvoltare în viitor. Practic, toate referatele prezintă interes, fiindcă e vorba de informații care vin de la cele mai autorizate surse și informații de ultima oră în știință. Eu, având domeniul de activitate chimia macromoleculară la legătura cu biologia, deci bio, nano, tehnologiile, la general bio-nano, am colaborat cu echipa academicianului Ion Tighineanu. Am colaborat și sper să colaborăm mai mult în continuare în următorii ani, căci deja au început să se închege lucrurile între colegi din Republica Moldova și România, în special, de la Iași. Încercăm să facem niște cercetări comune, cuplând cunoștințele de fizică pe care le au colegii de la Chișinău cu cele de chimie pe care le au cei de la Iași. Deocamdată, sunt multe domenii pe care le tatonăm, ca să găsim care este cel mai adecvat pentru colaborările viitoare. În orice țară și în România și în RM există acum grupuri de cercetare foarte bune, care sunt competitive la nivel internațional.

Masanobu YOSHII, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova
Este o onoare pentru mine și o plăcere deosebită de a lua parte la această importantă conferință. Pentru mine, ca Ambasador, este foarte important cum ar putea Japonia să contribuie la dezvoltarea RM. Japonia, ca și Republica Moldova, nu este atât de bogată în resursele naturale. Dar noi avem resurse umane foarte valoroase. De aceea, noi trebuie să dezvoltăm și să valorificăm potențialul uman pe care îl avem, să elaborăm strategii de dezvoltare. În primul rând, aș vrea să mulțumesc Academiei de Științe a Moldovei, pentru oportunitatea oferită de conducerea ei de a face un schimb de opinii, am discutat cum putem face o dezvoltare a cooperării științifice. Consider că Moldova trebuie să aibă rezultate bune, în special, pentru studenți care ar trebui să-i atragă în cercetare, să rămână în țară și să dezvolte și să contribuie la prosperarea Republicii Moldova. În calitate de Ambasador, salut colaborarea pe care o dezvoltă Academia de Științe a Moldovei și Universitatea Shizuoka din Japonia și sper că Acordul semnat între cele două instituții va stimula în mod deosebit tinerii și va constitui un cadru benefic pentru ambele instituții.
 
Profesor Masakazu KIMURA, vicepreședinte al Universității Shizuoka, Japonia
Sunt bucuros de a fi aici și de a avea oportunitatea de a participa la discuții în cadrul acestei conferințe, de a face prezentări din partea Universității din Japonia. De fapt Universitatea Shizuoka are o colaborare cu AȘM și cu UTM, am vrut să facem un schimb de experiență. Sunt aici și pentru că semnăm un Acord de colaborare cu AȘM. Aș vrea să le mulțumesc pentru invitație academicianului Ion Tighineanu și  profesorului Victor Șontea și tuturor celor care au contribuit la bună desfășurare a Școlii de toamnă din acest an. Sunt foarte impresionat de natura de aici. Și pentru că este prima mea vizită în Moldova, m-am interesat ce trebuie să fac dacă vin în RM, la care toți mi-au spus că trebuie să gust vinul de aici. Deci, aici eu trebuie să dezvolt relațiile de prietenie, de parteneriat și să gust vin. Exprim consideraţie distinşilor colegi, care reprezintă segmentul specialiștilor din domenii multidisciplinare cu tangențe la nanotehnologii. Mi-aș dori ca Acordul semnat  să fie acoperit de conţinut și în viitorul cel mai apropiat posibil să vedem deja rezultatele scontate, să dezvoltăm relații de colaborare fructuoase legate de cercetare științifică.
 
Profesor Axel HAVERICH, Universitatea Hanovra, Germania
Sunt pentru prima dată la o conferință în domeniul nanotehnologiilor în Republica Moldova, dar de foarte mulți ani colaborez cu medicii de aici. Am făcut foarte multe intervenții din cadrul Centrului de Cardiochirurgie din RM. Avem colaborări de peste 20 de ani cu colegii de aici. În domeniul medical am fost foarte interesat să lucrez cu colegii din RM pentru a dezvolta, prin tehnologii de inginerie tisulară a valvelor pentru transplant. Cât privește domeniul nanotehnologiilor, în RM există persoane cu experiență foarte mare în materialele nanotehnologice, care pot stimula celulele să crească și să se deplaseze în acele locuri în care medicii au nevoie să le plaseze. Am vizitat RM de multe ori pe parcursul a 20 ani și am observat că nivelul cercetărilor științifice a crescut simțitor în decursul acestor ani, dar se evidențiază anumite domenii ca niște steluțe care strălucesc pe această hartă a cercetărilor și două din ele sunt cercetările în domeniul cardiochirurgiei și nanotehnologiilor care se manifestă și prin publicații de rezonanță în reviste internaționale. Colaborarea cea mai fructuoasă am avut-o cu dl profesor Anatol Cibotaru, apoi cu Centrul Național al dlui academician Ion Tighineanu în domeniul suprafețelor dezvoltate prin intermediul nanotehnologiilor.
 
Profesor Hidenori MIMURA, Universitatea Shizuoka, Japonia, Doctor Honoris Causa al AȘM
Și ediția a IV-a a Conferinței a fost organizată bine și atmosfera foarte plăcută. M-a impresionat faptul că anul acesta au venit mai mulți specialiști din mai multe țări, dar și numărul de prezentări expuse în cadrul conferinței. Aceasta denotă faptul că, conferință și-a câștigat rezonanță și are deja un bun impact internațional. Mă bucur că am avut posibilitatea să vizitez și în acest an Republica Moldova, să mă întâlnesc cu colegii de aici, cu care avem colaborări, dar și să cunosc nume noi de savanți din diferite domenii, dar care au tangențe cu nanotehnologiile. Doresc succes Conferinței și în continuare, felicit organizatorii și exprim mulțumire profesorului Ion Tighineanu pentru posibilitatea de a fi parte și a ediției curente a Conferinței.  
 
Profesor Boris GORSHUNOV 
Am venit la această conferință din Federația Rusă, de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova. Particip pentru prima dată la această conferință și am descoperit un nivel foarte înalt de  organizare, dar și un nivel foarte impresionant al conținutului științific. Vreau să mulțumesc pe această cale profesorului Ion Tighineanu, cu care am fost colegi de facultate la Institutul din Moscova. Deși nu ne-am văzut mulți ani, am fost plăcut surprins să-l revăd în dinamica activităților și să am posibilitatea de a iniția o colaborare fructuoasa cu Domnia Sa și echipa pe care o conduce cu mare succes. Sper că și prezentarea mea a trezit interes, este nanofizica care este legată cu apa, respectiv, și cu biologia. Este apa care stă în pahar, unde se află toate moleculele H2O, dar sunt molecule care pot fi extinse la o distanță și atunci componentele acestei ape noi vor fi cu totul altele. Este foarte interesant și util, deoarece o asemenea apă pe care o numim nanolocalizată, se întâlnește peste tot, în jurul nostru și în noi, în membrane și, practic, noi suntem primii care am început un studiu aprofundat al  apei nanolocalizate. Natură niciodată nu o poți învinge, noi trebuie să trăim împreună cu natura.
 
Nicolas PALLIKARAKIS, Universitatea din Patras, Grecia
Este o mare plăcere de a fi aici din nou și aș vrea să mulțumesc pentru organizarea acestei conferințe. Cred că este a treia oară când particip la această conferință, deci, 75 % din conferință sunt aici și sunt foarte mândru să spun că noi avem o colaborare excelentă cu profesorul Victor Șontea în programele europene. Sper că și în viitor vom mai avea oportunități de colaborare. Consider că această conferință este una de succes și vreau să mulțumesc și să-mi exprim plăcerea de a fi aici ca o parte a UTM, fiind și Doctor Honoris Causa al acestei universități.
 
Tudor CEAICOVSCHI, director general Global Biomarketing Group Moldova 
Deja pe parcursul a mai multor ani am venit în suportul acestei conferințe, fiindcă compania noastră este implicată în promovarea tehnologiilor moderne în domeniul medical. Fără bioingineri activitatea noastră este imposibilă, fiindcă punerea în funcțiune a echipamentelor, chiar și acel training oferit medicilor, fără suportul inginerilor calificați este imposibil. Mai mult ca atât, inginerii noștri trec o perfecționare anuală la companiile producătoare și avem o conlucrare foarte benefică cu UTM. Conferința respectivă oferă un schimb de experiență între specialiștii din mai multe țări. Sunt prezenți reprezentanți din Japonia, Germania, Ucraina, Marea Britanie, SUA, Federația Rusă, iar discuțiile, chiar dacă și  neformale vor contribui la un schimb de experiență eficient între comunitatea noastră, a inginerilor locali, cu cea a oaspeților noștri.