O zi sub semnul tristeții și durerii. A plecat la Clinica Cerului acad. Vladimir Hotineanu, reputat chirurg, profesor de vocație și patriot devotat

2019-11-18


Ziua de vineri, 15 noiembrie, ne-a intrat în casă cu o veste zguduitoare, îndoliind întreaga comunitate medicală, știința medicală, întreaga societate. Academicianul Vladimir Hotineanu, profesor universitar, renumitul chirurg care a efectuat primul transplant de ficat în Republica Moldova, a părăsit această lume. Spunea cineva că niciodată nu va fi de acord cu moartea medicilor. Ce ironie... Cel care a luptat întotdeauna cu boala, a luptat pentru viețile a mii de oameni, a fost chiar el înfrânt de nemiloasa boală.

Tristă a fost și ziua de 17 noiembrie, sub un Cer fără limite, când s-au adunat toți cei care l-au cunoscut și apreciat, la Biserica Tuturor Sfinților din Cimitirul din capitală pentru a-i aduce un ultim omagiu regretatului academician, profesor, mentor, deputat, ministru. O mare de flori și coroane veneau necontenit de la prieteni, colegi, rude, pacienți, care au invadat curtea Bisericii. Nici frigul de sfârșit de toamnă, care într-un final și-a intrat în drepturi, nu putea opri valul de oameni care doreau să-și ia rămas bun de la reputatul chirurg. Serviciul divin a fost oficiat de însuși ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

Mitingul de doliu consacrat trecerii în eternitate a personalității notorii a neamului, acad. Vladimir Hotineanu a fost deschis de rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, dr.hab. Emil Cioban. „Într-o luptă crâncenă pierdută cu moartea s-a stins din viață, ne-a părăsit, lansându-se pe orbita eternității unul din slujitorii fideli ai Alma Mater și sistemului autohton de sănătate, Vladimir Hotineanu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, academician al AȘM, șeful Catedrei Cirurgie nr. 2, personalitate notorie polivalentă a culturii naționale, Cavaler al Ordinului Republicii”, a spus rectorul USMF, evocând personalitatea complexă și completă a academicianului Vladimir Hotineanu pe dimensiunile care i-au captivat întreaga carieră – științifică, didactică, managerială, de chirurg, politician etc. Rectorul Emil Ceban a trecut în revistă date privind studiile regretatului savant, debutul în profesie, doctoratul la Moscova, revenirea în țară, angajarea la Alma Mater, unde și-a desfășurat activitatea pe parcursul a patru decenii. Fiind profesor de vocație, a câștigat respectul și aprecierea discipolilor și colegilor de breaslă, în special, în calitate de șef al Chirurgiei nr. 2. Sub conducerea dumnealui, la catedra s-au susținut 29 de teze de doctor și cinci teze de doctor habilitat în medicină. Pe parcursul anilor, a îmbinat armonios activitatea didactică cu cea științifică, iar direcțiile de cercetare, consacrate problemelor tratamentului chirurgical al patologiilor purulente extinse și peritonitelor post-operatorii s-au încununat cu susținerea tezei de doctor și celei de doctor habilitat în medicină. Autor și coautor a peste 700 de lucrări științifice și metodico-didactice, inclusiv, 12 monografii, 7 manuale, 8 ghiduri, 20 de invenții și inovații, diverse recomandări metodice și metodice-didactice, a creat o veridică școală de savanți care dezvoltă mai departe ideile, proiectele și sprijinul clinicii sale. Pentru merite marcante în activitatea de cercetare, a fost ales, în 2012, m.c. al AȘM, iar ulterior, în 2016, membru titular al AȘM. „Rămâne în memoria noastră un excelent specialist chirurg, cu vaste cunoștințe teoretice și abilități practice, un iscusit pedagog, talentat savant, experimentat manager, un veritabil model de dăruire de sine, de profesionalism, ferm în convingeri, un adevărat patriot al neamului nostru cu o poziție civică activă, un bun familist”, a subliniat rectorul Emil Cioban, relevând că viața și activitatea profesorului Vladimir Hotineanu rămâne un exemplu de urmat pentru generațiile tinere.

La ceremonia funerară a fost prezentă și conducerea Academiei de Științe a Moldovei. În numele Prezidiului AȘM, un mesaj de compasiune, a adresat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Președintele AȘM a exprimat sincere condoleanțe îndoliatei familii, rudelor, colegilor, apropiaților, în legătură cu trecerea în eternitate a academicianului Vladimir Hotineanu, personalitate notorie, ilustru savant, organizator iscusit, patriot al neamului. „Acad. Vladimir Hotineanu a atins înalte culmi în activitatea sa și le-a atins datorită muncii asidue, devotamentului care îl caracteriza, insistenței și, desigur, experienței acumulate în decursul vieții. A trecut prin școli veritabile, Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, doctorantura la Institutul de Cercetări în Chirurgie „V. Vișnevski”din Moscova, a creat o Școală științifică, a susținut două teze, a devenit conferențiar și profesor universitar, iar cu timpul a fost ales membru corespondent și membru titular al AȘM. A realizat multe proiecte. Să ne amintim de primul transplant de ficat, aici, la Chișinău, în 2013, și peste câțiva ani a publicat o lucrare, despre experiența acumulată în transplanturi hepatice”, a spus în cuvântul de adio președintele Tighineanu, menționând și despre colaborarea pe care a avut-o cu distinsul chirurg. Au purtat discuții multiple despre cum ar putea fi utilizate nanotehnologiile în soluționarea problemei ce ține de motilitatea țesuturilor. În zilele de odihnă făceau planuri, iar în decursul săptămânii tinerii realizau experimente. „Întotdeauna era deschis pentru colaborare, întotdeauna sărea în ajutor. Acad. Hotineanu reușea în multe aspecte. A scris și un volum „Cu dor de Basarabia”, care ne face să înțelegem a câta oară că, cartea nu condamnă pe nimeni, cartea te îndeamnă să nu uiți, să ții minte. Așa a fost acad. Hotineanu. O să-l păstrăm în memoria noastră pentru totdeauna, un savant ilustru, o personalitate notorie, un organizator iscusit și un pilon veritabil al neamului nostru”, a remarcat președintele AȘM.

„A plecat prea devreme Vladimir Hotineanu dintre noi, una din cele mai mari personalități pe care le-a avut vreodată Republica Moldova. A fost înainte de toate un mare chirurg. Format la școala medicală moldovenească, a parcurs toate treptele ierarhiei profesionale. În toate etapele evoluției sale profesionale a fost liderul unei generații, în poziția pe care și-a onorat-o din toate punctele de vedere. Aprecierea de care s-a bucurat la universitate s-a tradus prin alegerea sa ca prorector, ca șef al Clinicii chirurgicale de la cel mai mare spital al republicii. A modernizat clinica, a extins gama și complexitatea intervențiilor chirurgicale, a creat premisele realizării transplantului de ficat în RM și a format o școală de elită, în frunte cu fiul său, profesorul de azi, Adrian Hotineanu”, avea să spună acad. Gheorghe Ghidirim, președintele Ligii Medicilor din RM, precizând că de-a lungul unei cariere de peste 40 de ani a efectuat mii de operații, unele din ele deosebit de complicate.

Acad. Ghidirim, personalitate notorie care a făurit istoria medicinii naționale, purtătorul torței de chirurg, a vorbit cu căldură și respect despre colegul și prietenul său Vladimir Hotineanu care a salvat viața și a redat sănătatea multor oameni aflați în suferință, a căror recunoștință îl va însoți în veci. Iar în calitatea sa de deputat și ministru al Sănătății și-a făcut datoria față de popor, în mijlocul căruia s-a născut, cu un devotament și cu o seriozitate la fel de mare ca cele pe care le-a dovedit în sala de operație. A luptat pentru finanțarea mai bună a sănătății, pentru îmbunătățirea asistenței medicale rurale, pentru modernizarea spitalelor și pentru introducerea noilor tehnologii. Cea mai mare realizare a sa rămâne noul bloc operator de la Spitalul Clinic Republican, construit conform celor mai înalte exigențe și dotat cu tehnologii moderne, a remarcat acad. Ghidirim. De asemenea, Domnia Sa a subliniat contribuția regretatului academician la apropierea relațiilor cu România, simțind că acolo se găsesc rădăcinile sale, menționând în mod special relația cu Clinica Chirurgicală „Fundeni”, unde și-a trimis întreaga sa echipă să învețe transplantul de ficat, iar mai târziu a fost realizat pentru prima dată un transplant de ficat, la Spitalul Republican din Chișinău. Acad. Ghidirim a menționat și Programul național de transplant hepatic din RM care rămâne a fi o altă mare realizare a sa, pe care o continuă în mod strălucit fiul său, Adrian. O realizare minunată este familia sa, soția Raisa Hotineanu care i-a fost sprijin de nădejde de-a lungul întregii vieți, copiii Iulia și Adrian care au îmbrățișat aceeași carieră a părinților, Adrian devenind un profesor universitar și chirurg de mare reputație.

Pentru acad. Ghidirim, prof. Hotineanu era Vadim, unul dintre cei mai dragi prieteni, un om pe care l-a apreciat și respectat ca profesionist, dar pe care l-a iubit pentru căldura lui sufletească, pentru patriotismul lui curat românesc și pentru prietenia sinceră pe care știa s-o arate. Au trăit împreună clipe minunate în sala de operație, în sălile de congrese, în minunata sa casă, în minunatul peisaj de la Orheiul Vechi, clipe care i-au legat pentru totdeauna și pe care nu le va uita niciodată. Academicianul a vorbit și despre ultima realizare a cunoscutului chirurg, care a arătat o altă fațetă a personalității sale necunoscute și poate chiar nebănuite, cea de scriitor. „Romanul „Cu dor de Basarabia” este fără doar și poate o capodoperă, o carte care va rămâne în istoria literaturii și nu doar a celei din RM. Este o pagină de un rar dramatism din istoria unui popor greu încercat de-a lungul istoriei. Un roman scris cu un condei surprinzător de expresiv, dar și cu inima unui mare patriot care trăiește zguduitoarea poveste cu aceeași intensitate cu care au trăit-o și eroii cărții. Acești eroi nu sunt alții, decât părinții și bunicii lui Vadim, cel care a simțit toată viața că are datoria morală să povestească lumii cine au fost, dar mai ales, cât au suferit și cu câtă demnitate au îndurat această suferință”, a spus acad. Ghidirim, considerând că acesta a fost proiectul de suflet a lui Vadim, pe care a trebuit să-l amâne multă vreme, dar a reușit să-l termine doar cu puțin timp în urmă. „Atunci când a pus condeiul jos și-a diagnosticat singur boala nemiloasă care l-a răpus. Așa a vrut Dumnezeu, să-l cheme la El după ce și-a îndeplinit până la capăt misiunea pământeană. Pentru noi, însă, a plecat prea devreme și pierderea lui ne lasă un mare gol în suflet”, a spus cu tristețe acad. Ghidirim, fiind convins că acad. Hotineanu va rămâne pentru totdeauna în istoria țării un mare chirurg și profesor, un patriot devotat și un scriitor, de la care rămâne o mărturie zguduitoare despre suferința unui întreg popor.

„A văduvit catedra, a văduvit țara, a văduvit pacienții care urmau să fie consultați de profesorul Hotineanu”, a spus acad. Eva Gudumac, colegă și prietenă, specificând că personalitatea acad. Hotineanu a fost una complexă, deoarece paralel cu activitatea sa de mare chirurg, a adus o mare contribuție sănătății și națiunii din RM. A oferit tot ce a avut mai scump, puterea de muncă, râvnă, talentul pe tărâmul medicinei, a învățat multe, a trăit multe, a avut urcușuri și coborâri, dar a mers înainte. A fost un chirurg polivalent care și-a lăsat amprenta nu numai asupra chirurgiei, dar și asupra medicinii în general și nu numai din țara noastră, dar și de peste hotare. A creat o școală modernă cu care se mândrea, se mândrea cu copiii, cu profesorul Adrian, care efectuează operații destul de dificile, aceasta fiind o mare împlinire pentru acad. Hotineanu. Se deosebea printr-o educație rară, printr-o dragoste enormă față de învățătorii lui, atât cei din RM, cât și de la Moscova. El astăzi pleacă dintre noi, dar în memoria noastră el va rămâne prin tot ce a făcut, prin acei oameni pe care i-a salvat. Și dacă măcar o dată pe săptămâna va veni fiecare la mormântul lui cu o floare, el va trăi veșnic. De astăzi, a ținut să remarce acad Eva Gudumac, prof. Hotineanu se va așeza printre cele mai mari personalități pe care le are Republica Moldova. Acolo, probabil, îl așteaptă acad. Natalia Gheorghiu, prof. Constantin Țîbîrnă, învățătorul lui, Pavel Bâtcă. „Dacă se întâlnesc Acolo să le spună că am mai rămas noi, cei care vom continua tradițiile lor frumoase și vom face ca să prospere medicina noastră și această națiune din RM”, a spus la finele mesajului de adio acad. Eva Gudumac, exprimând sincere condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut.

Un ultim omagiu i-a adus și dr.hab. în științe medicale, prof. univ. Vladimir Cazacov, discipolul regretatului academician. „A fost un om puternic, a luptat cu toate mijloacele posibile ca să învingă boala, dar realitatea este dură și moartea l-a luat din rândurile noastre”, a spus discipolul, remarcând că a fost un profesionist al meseriei, un om de la care puteai învăța multe, un om care a dus reputația chirurgiei în lume. A avut tăria și puterea să realizeze multe, a făcut primul transplant de ficat în RM, a condus Lectura de iarnă ca metodă de specializare a chirurgilor profesioniști din republică. A plecat devreme, a mărturisit prof. Cazacov, mult prea devreme, lăsând în urmă tristețe și durere, dar și amintirea unui om consacrat științei și societății, un bun soț, tată, bunel, coleg, prieten.

O zi tristă pentru toți, când vom scrie deja la trecut despre Omul, Chirurgul, Savantul care a făcut atât de mult pentru națiunea sa. Ne-a părăsit prea curând, prea nedrept, chiar dacă Cerul avea nevoie de el și chiar dacă are deja în față o veșnicie plină de liniște și pace. Ce repede s-a făcut târziu și noapte în viața lui… O remarcă doar. În timp ce era condus spre locul de veci, Soarele a trimis totuși câteva raze pe chipul celui pe care îl deplângeam. Deși timide, razele parcă ne încredințau, că îi vor asigura căldură și lumina Acolo, Sus. Va avea și Acolo de lucru, va vindeca aripioarele îngerașilor care se pot răni, atunci când ne veghează pe noi, aici, pe Pământ. Să ne rugăm pentru sufletul acad. Hotineanu, care a părăsit această dimensiune a vieții. Suntem obligați să ne rugăm pentru sufletul lui, pentru a trece mai ușor vămile văzduhului, iar Dumnezeu să-l ierte și să-i dăruiască Împărăția Cerului, or, prea frumos au spus poeții, profesorii sunt divini…

Eugenia Tofan,
specialist principal,
Secția Management academic și relații externe