A fost inaugurată cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT-2019”

2019-11-20


Astăzi, 20 noiembrie, la Chișinău a fost inaugurată cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT-2019”. Evenimentul este organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, în colaborare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD), Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), Oficiul European de Brevet (OEB), UTM. 

La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului RM, misiunilor diplomatice acreditate în RM cu sediul la Chișinău, organizațiilor naționale și internaționale din domeniul proprietății intelectuale, și anume, a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, Oficiului European de Brevet, Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci din România, instituțiilor de cercetare și învățământ superior, asociațiilor de inventatori și cercetători din RM, România, Belarus, Polonia Italia, Coreea de Sud, Malaezia, Vietnam, Franța și Spania, precum și cercetătorilor, inventatorilor, reprezentanților mediului de afaceri, industriilor creative, studenților, colaboratorilor AGEPI si Moldexpo.  
 
La inaugurarea Forului inovațional a participat președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. În discursul său inaugural, președintele AȘM a ținut să menționeze că toamna aceasta este foarte bogată în evenimente științifice în domeniile nanotehnologiilor, biotehnologiei, medicinei, ingineriei etc., la care au participat mulți experți internaționali, dar și în promovarea unui business inovativ. În opinia academicianului, aceștia vin la noi, gratie faptului că Republica Moldova are cercetători talentați, experți notorii care se bucură de apreciere peste hotare. Problemă pe care și-o pune acad. Tighineanu este cum să utilizăm aceste invenții, idei noi? „În opinia mea, avem o singură soluție: să ne integrăm într-un spațiu european mai larg, să internaționalizăm cercetarea  și inovarea. În primul rând, avem o piață foarte mică. Dacă noi am reuși să preluăm experiența țărilor europene, să creăm un mediu investițional atractiv, fiindcă numai împreună cu parteneri din alte țări, am putea impulsiona dezvoltarea țării noastre care ar răspunde rigorilor actuale. Trebuie să creăm aici, dar produsele inovative să le promovăm pe piața europeană. Trebuie să fim competitivi nu în orașul Chișinău, dar să fim competitivi în regiune și competitivi în Europa. Și atunci vom avea succes”, a declarat președintele AȘM. În contextul evenimentului, președintele Tighineanu a exprimat certitudinea că  aceste câteva zile vor aduce multe noutăți, noi informații cu referire la invenții, la noi idei, fiind totodată create și noi punți de colaborare cu parteneri din alte țări, fiindcă aceasta este singura cale și soluție pentru a reuși în dezvoltarea țării noastre. În numele Prezidiului AȘM, academicianul a felicitat organizatorii acestui așteptat eveniment internațional și a dorit succes tuturor participanților.
 
„Noi dorim ca din Infoinvent să se nască noi relații, de aceea și se numește Forumul de inovații, pentru că aceasta reprezintă misiunea și scopul acestui eveniment - de a stimula și încuraja activitatea inovațională, de a stimula stabilirea a cât mai multe relații între mediul academic și mediul de afaceri. Doar așa vom implementa rezultatele tehnico-științifice, realizate în RM, dar și  proiectele de transfer tehnologic care sunt foarte importante”, a menționat Directorul general interimar AGEPI, Andrei Popa, specificând că pentru implementarea invențiilor e necesară crearea a cât mai multe platforme de comunicare între mediul academic, cercetătorii științifici, tinerii creativi și mediul de afaceri. „De aceea, absolut toți, trebuie să depunem eforturi, să asigurăm o cât mai bună comunicare, iar ca rezultat al comunicării, cercetătorii științifici, oamenii de știință, tinerii cercetători,  să se concentreze pe necesitățile agenților economici, industriei, pentru că fără inovații nu poate exista o economie, în special, în condițiile actuale, în condițiile în care suntem deja în cea de-a patra revoluție tehnico-științifică, când deja prioritatea numărul unu reprezintă noile tehnologii care sunt implementate absolut în toate domeniile de activitate”, a rezumat directorul interimar AGEPI. 
 
Prezent la eveniment, asistentul Directorului general, Sectorul infrastructurii globale, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) a mulțumit, în numele OMPI, pentru invitația de a participa la cea de-a VI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT-2019”, subliniind că pentru OMPI este o deosebită onoare să aibă posibilitatea de a fi alături în organizarea unui atare eveniment care contribuie eventual la promovarea creativității, promovarea inovațiilor în fiecare țară, ceea ce de fapt reprezintă o miză pentru dezvoltarea comunității intelectuale în toate țările. „Dacă este să vorbim despre inovații și creativitate, acesta nu este un instrument în sine, ci o posibilitate de a promova creativitatea și, de fapt, acesta și este scopul OMPI, de a promova aceste valori. Reprezentantul OMPI a reiterat ideea necesității de a pune accentul și miza pe dezvoltarea științei, a tehnologiilor și de a contribui la creșterea performanței în acest domeniu. 
 
Cuvinte de salut au adresat reprezentantul MECC și prorectorul pentru știință UTM, dl Mircea Bernic.
 
La ediția curentă a Expoziției participă 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Belarus, Polonia, Italia, Coreea de Sud, Malaezia, Vietnam, Franța etc., care vor prezenta peste 400 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte de inovare și transfer tehnologic. Lucrările participanților vor fi expuse în cadrul a 5 compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial; produse și servicii inovative; proiecte de inovare și de transfer tehnologic; creația tinerilor și industrii creative.
 
În cadrul expoziției se va desfășura și un program adițional de manifestări, care cuprinde conferințe, seminare și ateliere de lucru, inclusiv, Conferința Internațională „Proprietatea Intelectuală și Dezvoltarea Durabilă”, unde vor fi abordate subiecte ce țin de politicile și strategiile naționale în domeniul inovării și proprietății intelectuale pentru susținerea dezvoltării durabile; stimularea implementării tehnologiilor curate și ecologice; rolul transferului tehnologic în dezvoltarea businessului inovativ etc.
 
La 22 noiembrie, ora 14.30, în incinta Pavilionului Central al Moldexpo, va avea loc festivitatea de premiere a laureaților Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT".  Printre cele mai importante distincții care vor fi acordate se indică: Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”; distincții ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale; medalii și trofee ale AGEPI; mențiuni și diplome ale partenerilor etc.
 
Cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT-2019” se desfășoară în perioada 20-23 noiembrie, în incinta Pavilionului Central al Centrului Internațional de Expoziții ,,Moldexpo”.
 
Eugenia Tofan, 
specialist principal, 
Secția Management academic și relații externe