Ucraina și Republica Moldova: realități, perspective și provocări, discutate la Conferința științifică cu participare internațională, la AȘM

2019-11-22
 


La Academia de Științe a Moldovei a avut loc, la 21 noiembrie 2019, Conferința științifică cu participare internațională „Ucraina și Republica Moldova: realități, perspective și provocări”. Evenimentul științific a fost organizat de Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice (ICJPS), în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în Republica Moldova.

Forul științific internațional a reunit cercetători științifici, analiști politici, experți în politică externă, din RM și Ucraina, membri ai corpului academic, membri ai corpului diplomatic acreditați în RM, reprezentanți ai mediului universitar, în special, studenți de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative.

La deschiderea lucrărilor conferinței au participat, inclusiv, cu mesaje de salut, doctor habilitat în științe politice, Victor Juc, director al ICJPS (copresedinte, RM); m.c. Victor Moraru, vicepreședinte al AȘM; Volodymyr Boyechko, însărcinat cu afaceri, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova (copreședinte, Ucraina); Vladislav Culminschi, ex-secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM. Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în Republica Moldova.

În cuvântul său inaugural, directorul ICJPS, dr.hab. Victor Juc, a menționat faptul că ICJPS deja de mai mulți ani a stabilit o bună tradiție cu Ambasada Ucrainei în RM de a organiza și desfășura conferințe științifico-aplicative privind diferite aspecte ale relațiilor dintre Ucraina și RM, în contextul apropierii de UE. În acest sens, directorul Victor Juc a specificat că relațiile dintre Ucraina și RM nu pot să nu fie altele, decât de bună vecinătate, pornind de la Acordul din 23 octombrie 1992, intrat în vigoare la 5 ianuarie 1997. Potrivit experților în politologie, remarcă dl Juc, are relevanță ideea că relațiile internaționale reprezintă un conflict dintre statele aflate la frontiera celuilalt. „Și nu ar fi corect, dacă noi am spune că relațiile dintre cele două părți nu sunt anumite probleme care trebuie să fie discutate, însă, cea mai importantă este dimensiunea umană, schimburile permanente dintre poporul RM și poporul Ucrainei care contribuie nu doar la consolidarea relațiilor de bună vecinătate, dar își lasă expresie și asupra acțiunilor de politică externă pe diferite coordonate, Parlament, Guvern, Președinție, însă activitățile pe care le organizăm împreună cu Ambasada Ucrainei, cu alți co-organizatori se dovedesc a fi de bun augur și diferite entități, cu diferit statut pot să facă lucruri bune pentru oameni, societate, stat”, a declarat directorul Juc.

Având onoranta misiune de a transmite mesajul de salut în numele conducerii AȘM, vicepreședintele AȘM, m.c. Victor Moraru, a adresat felicitări organizatorilor și participanții la conferință, subliniind că mesajul conducerii forului academic este unul de apreciere și de susținere din partea AȘM, pentru că institutele de cercetare din RM au ca Alma Mater Academia și, ca orice părinte, AȘM nu poate să nu se bucure și să manifeste satisfacție în legătură cu faptul că aceste institute au o activitatea intensă și acest lucru merită să fie menționat și apreciat. Totodată, m.c. Moraru a reiterat că mesajul AȘM este foarte important, în special acum, când conducerea AȘM, întreprinde eforturi susținute, face adresări către autorități, Parlament și Guvern, pentru a convinge de necesitatea revenirii institutelor de cercetare sub egida Academiei de Științe a Moldovei. Subliniind importanța evenimentului științific, vicepreședitele AȘM a remarcat că este unul de natură majoră și amplă, scopul fiind de a se cunoaște mai bine, de a înțelege mai bine anumite aspecte și, nu în ultimul rând, de a explica și prognoza acele relații care există între RM și Ucraina. „Este evident că aceștia sunt doar primii pași pentru a înțelege esența acestor relații, fapt care mă face să vă doresc succes în desfășurarea acestei conferințe și sper că rezultatele ei vor avea un ecou în societate, pentru că cercetătorii nu stau doar în birouri, ei trebuie să fie vizibili, trebuie ca rezultatele cercetării să ajungă la auditoriu din Republica Moldova și Ucraina, efortul nostru este unul constructiv și de aceea el merită tot sprijinul”, a punctat m.c. Victor Moraru .

Volodymyr Boyechko, însărcinat cu afaceri, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, copreședinte, a exprimat cele mai sincere mulțumiri, în numele Ambasadei și partenerilor, conducerii Academiei de Științe a Moldovei, pentru sprijinul acordat și contribuția semnificativă în organizarea și desfășurarea conferinței. Diplomatul a exprimat speranța că, conferința va fi o bună platformă de discuții asupra subiectelor de actualitate abordate, precum și asupra unor proiecte comune și încercări de a analiza prioritățile de colaborare de perspectivă dintre Ucraina și Republica Moldova.

Vladislav Culminschi, ex-secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe și
Integrării Europene al Republicii Moldova a menționat, vizavi de relația Republicii Moldova cu Ucraina, care este partenerul nostru strategic, că este nevoie de o resetare a acestei relații, pronunțându-se pentru elaborarea unor politici comune, privind situația geopolitică actuală, o problemă extrem de importantă, care ar trebui să aibă prioritate nu doar ca abordare, dar și încercarea de a soluționa. Oficialul a exprimat certitudinea că acestea, dar și alte probleme de actualitate ce țin de realități și provocări, vor fi discutate, dar vor fi formulate și anumite propuneri, recomandări pentru decidenți.

Sesiunea I de comunicări științifice a debutat cu prezentarea expertului Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul RM, care a vorbit despre realitățile și perspectivele colaborării bilaterale moldo-ucrainene. Sergiy Korsunsky, ambasador, Director al Academiei Diplomatice a Ucrainei, Kiev, Ucraina, a abordat tema securității energetice în regiunea Mării Negre. Dr. Natalia Stercul, director de program, Asociația pentru Politică Externă a RM a conferențiat la subiectul ce vizează dinamica relațiilor bilaterale moldo-ucrainene, în context european.

În intervenția sa, Vlad Țurcanu, jurnalist, ex-consilier prezidențial, analist politic, s-a referit la reformarea puterii în Republica Moldova. Pentru a se realiza o cooperare dintre partidele moldovenești care sunt foarte radicale, analistul politic, propune existența a două activități de principiu, care încep să aibă succes de câțiva ani în Ucraina, dar încep să se realizeze și în RM. „Vorbim, în primul rând, de derusificarea politicii moldovenești și a celei ucrainești și, în linii mari, despre lustrație, nu mai vorbim de curățarea structurilor noastre de stat, a celor de securitate, de exponența vechiului regim sovietic, pentru că menținerea lor în structurile de stat au dat naștere unor noi generații de politicieni, oameni de stat, care poate își întrec predecesorii prin râvna lor de a sluji unui imperiu care nu mai există”, a constat Vlad Țurcanu.

Participanții la for au abordat și subiecte ce vizează relațiile Republicii Moldova cu Ucraina privind componenta ecologică, perspectivele de reglementare a consecințelor diferendului transnistrean, tendințe și perspective de colaborare a Republicii Moldova cu Ucraina în domeniul cultural-științific etc., urmate de intervenții, întrebări, dezbateri. În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea cărții „Гибридная агрессия России: уроки для Европы”, autor Yevhen Mahda, doctor în științe politice, director al Institutului de Politică Mondială, Kiev, Ucraina.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM