Președintele AȘM a participat la manifestările prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la fondarea Muzeului Național de Artă a Moldovei

2019-11-27
 

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a participat, la 26 noiembrie 2019, la manifestările prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la fondarea Muzeului Național de Artă a Moldovei (MNAM). Este vorba de inaugurarea Expoziției de pictură, grafică și sculptură cu genericul „Auguste Baillayre și contemporanii” și dezvelirea plăcii comemorative a lui Auguste Baillayre, artist plastic, profesor și primul custode-șef al Pinacotecii municipale, instituită în 1939, MNAM fiind succesorul acesteia.

Cu ocazia aniversării, președintele AȘM a adresat un mesaj de felicitare directorului MNAM, dl Tudor Zbârnea, precum și întregului colectiv al instituției pentru dezvoltarea și consolidarea acestei capodopere autentice. Președintele Tighineanu a specificat că Muzeul Național de Artă a Moldovei este nu doar o capodoperă a centrului istoric al Chișinăului, dar reprezintă și un centru care atrage toți iubitorii de artă și cărora le pasă realmente de patrimoniul cultural al țării noastre. Academicianul a accentuat faptul că Muzeul este de fapt și un centru științific, deoarece lucrările care sunt expuse sunt studiate atât de doctoranzi, cât și de post-doctoranzi, acesta fiind un fundament solid și pentru experții, specialiștii din domeniu.

Cu titlu special, președintele AȘM a exprimat mulțumiri directorului și colectivului pentru colaborarea cu Academia de Științe a Moldovei, precizând că anul acesta, a fost pusă bazele unei colaborări directe, chiar la 12 iunie, când este marcată Ziua Academiei de Științe a Moldovei. Cu acest prilej a fost organizată o expoziție în incinta AȘM, în speranța că atare vernisări valoroase vor deveni o bună și frumoasă tradiție la AȘM. „Este foarte important să conștientizăm că Muzeul Național de Artă a Moldovei este un centru expozițional de excepție, unde sunt expuse cele mai frumoase realizări ale artiștilor plastici, tinerilor, dar și renumiților artiști de peste hotare. Exprim mulțumiri pentru că dezvoltați acest Muzeu care, într-adevăr, are o contribuție esențială la educarea artistică a societății noastre, iar eu, ca reprezentant al AȘM, aș vrea să atrag atenția că anume știința, arta, alături de educație sunt acei piloni care ne permit să dezvoltăm o societate sustenabilă”, a declarat președintele Tighineanu.

Pentru promovarea patrimoniului artistic de excepție și în legătură cu împlinirea a 80 de ani de la fondare, președintele AȘM, prin decizia Prezidiului AȘM, a conferit Muzeului Național de Arta a Moldovei, Diploma „Meritul academic”.

Un mesaj de felicitare a adresat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Dr. Corneliu Popovici, în care a subliniat că Muzeul Național de Artă a Moldovei a contribuit prin activitatea sa expozițională diversă la promovarea culturii naționale atât la nivel național, cât și internațional. Cu prilejul aniversării, ministrul Popovici a înmânat mai mi multe Diplome de Onoare ale Guvernului și Diplome ale MECC, unor angajați ai instituției pentru contribuție substanțială la promovarea, valorificarea și cercetarea patrimoniului cultural național.

Cu referire la Expoziția vernisată, directorul MNAM, Tudor Zbârnea a precizat că Expoziția cuprinde 61 de lucrări de pictură, 22 de grafică și cinci de sculptură. Potrivit sursei, expoziția reunește cele mai reprezentative opere ale artistului, cum ar fi „Portretul soției”, 1921, „Natură statică cu pești” (1927), „Portretul fiicei” (1922) etc., realizate în Basarabia, în perioada interbelică și o serie de lucrări realizate după stabilirea sa la București, iar numărul impresionant de persoane prezente, denotă că trăim totuși într-o societate consumistă de artă, a relevat cu satisfacție directorul Zbârnea.

Expoziția va fi deschisă până la 12 ianuarie 2020.

De menționat și faptul că în cadrul manifestării a fost lansată monografia „Artele frumoase din Basarabia în secolul XX”, autor - Tudor Stavilă, directorul Centrul Studiul Artelor, Institutul Patrimoniului Cultural. Lucrarea a fost prezentată de scriitoarea Maria Pilchin.

La eveniment au participat artiști plastici, iubitori de artă, studenți, oficiali, reprezentanți media, precum și rude ale artistului plastic, Auguste Baillayre.
 

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM